Tafelmanieren in Spanje

door | Geplaatst: 19 feb 2023 | Bijgewerkt op: 26 sep 2023

Tafelmanieren die je moet kennen voordat je in Spanje gaat eten 

Spaanse maaltijden zijn een geweldige kans om de cultuur van dit bruisende land te ervaren. Het is echter belangrijk dat je je bewust bent van de verschillende tafelmanieren, die je moet gebruiken als je in Spanje eet. Hier zijn enkele tips om ervoor te zorgen dat je het juiste respect toont aan de eettafel. 

Tafeletiquette 

Als je in Spanje uit eten gaat, zijn er bepaalde verwachtingen over hoe je je aan tafel moet gedragen. Het is belangrijk om te onthouden dat zelfs als je gastheer ongedwongen en informeel is, je je beleefdheid en goede manieren moet handhaven. Hier zijn een paar dingen die je in gedachten moet houden: 

– De gastheer zal doorgaans als laatste plaatsnemen en zal vaak wachten tot alle gasten zijn gaan zitten voordat hij zelf gaat zitten. Als je als eerste aankomt, begin dan pas te eten als de gastheer/vrouw is gaan zitten. 

– Begin pas te eten als de gastheer “buen provecho” zegt. Dit is vergelijkbaar met het bidden voor de maaltijd en is een belangrijk onderdeel van de Spaanse cultuur. Zelfs als je gastheer het niet zegt, probeer het te onthouden als een teken van respect voor hun gebruiken. 

– In het algemeen is het beleefd om op iedereen aan tafel te wachten, voordat je begint met eten of drinken. Als iemand te laat is, wordt verwacht dat hij zich bij aankomst verontschuldigt voor zijn traagheid. 

– Als je soep met een lepel eet, blaas dan niet op de soep en maak geen harde slurpgeluiden, want dat kan in de Spaanse cultuur als onbeleefd worden beschouwd. Probeer ook je ellebogen van de tafel te houden tijdens het eten, want ook dat kan als onbeleefd worden beschouwd. 

– Het is gebruikelijk om iets op je bord te laten liggen als je klaar bent met eten. Als je iets op je bord laat liggen, laat je zien dat je genoeg hebt gegeten. Aan de andere kant, als je alles op je bord opeet, kan dat een signaal zijn dat je te weinig gegeten hebt!       

Deze etiquette tips zorgen ervoor dat je gepast respect toont, als je uit eten gaat in Spanje en dat iedereen van zijn maaltijd geniet! Hoewel er kleine regionale verschillen kunnen zijn tussen de verschillende delen van Spanje, zal het volgen van deze tips je helpen om je eetervaring soepel te laten verlopen! Onthoud altijd dat beleefdheid en goede manieren heel belangrijk zijn, ongeacht het land of de cultuur die je bezoekt! Dus houd deze tips in gedachten als je de volgende keer uit eten gaat in Spanje, en eet smakelijk!

Categorieën