Ontdek la Tomatina, plezier met tomaten

door | Geplaatst: 27 jan 2023 | Bijgewerkt op: 28 jul 2023

De grootste lol die je met tomaten kunt hebben: Een inleiding tot La Tomatina 

Heb je ooit de drang gehad om tomaten naar je vrienden te gooien? Dan heb je geluk! Elk jaar komen duizenden mensen naar de Spaanse stad Buñol voor een dag vol tomatengevechten op straat. Het staat bekend als La Tomatina, en het is een van de meest unieke festivals ter wereld. Laten we eens kijken naar dit rommelige maar leuke evenement. 

Het verhaal van de oorsprong 

La Tomatina begon in 1945 toen enkele jonge mannen ruzie kregen tijdens een traditionele optocht. In een poging om het handgemeen te stoppen, greep iemand een paar tomaten van nabijgelegen groente kraampjes en begon ze naar elkaar te gooien. Al snel deden anderen mee en werd het een jaarlijkse traditie die tot op de dag van vandaag voortduurt.  

Wat gebeurt er bij La Tomatina? 

Elk jaar, op de laatste woensdag van augustus, verzamelen duizenden mensen zich om precies 11 uur in Buñol voor een groot tomatengevecht dat tot 13 uur duurt. De tomaten zijn afkomstig van nabijgelegen boerderijen en moeten allemaal worden geplet voordat ze worden gegooid, zodat ze tijdens het evenement geen echte schade aanrichten. Na ongeveer anderhalf uur tomaten naar elkaar te hebben gegooid, wast iedereen zich af in de openbare fonteinen van Buñol. 

Gevolgen van deelname aan La Tomatina 

Ondanks het luchtige karakter van La Tomatina brengt deelname risico’s met zich mee. De gebruikte tomaten kunnen huidirritatie veroorzaken als ze niet goed worden afgespoeld; daarom is het belangrijk dat deelnemers veel water meenemen voor het geval ze zich tijdens of na het evenement moeten afspoelen. Daarnaast is het belangrijk dat deelnemers respectvol blijven en zich houden aan alle veiligheidsprotocollen die door de plaatselijke autoriteiten zijn opgesteld tijdens hun deelname aan dit festival, om geen juridische gevolgen te krijgen terwijl ze plezier maken.  

La Tomatina is beslist een unieke ervaring – een ervaring waarbij je je kunt bezeren, maar waarbij je veel plezier beleeft! Of u nu op zoek bent naar iets nieuws of gewoon een van de oudste Spaanse tradities uit de eerste hand wilt ervaren, markeer uw agenda voor eind augustus en sluit u aan bij duizenden anderen voor een dag vol tomatengevechten en gezelligheid! Denk eraan – wees veilig en verantwoordelijk tijdens het spelen!

Categorieën