In Spanje werken: wat is er mogelijk?

door | Geplaatst: 17 dec 2022 | Bijgewerkt op: 28 jul 2023

Werken in Spanje: Een overzicht voor individuen 

Heb je ooit overwogen om in een ander land, zoals Spanje, te gaan werken? Werken in het buitenland kan een opwindende en lonende ervaring zijn. Maar voordat je begint met het vinden van werk, is het belangrijk om te begrijpen wat er nodig is om in een ander land te werken. Hier volgt een kort overzicht van wat je moet weten als je overweegt in Spanje te gaan werken.

Het verkrijgen van een werkvergunning 

De eerste stap naar werk in Spanje is het verkrijgen van een werkvergunning. Burgers van buiten de EU moeten hun werkvergunning krijgen voordat ze het land binnenkomen; EU-burgers moeten hun werkvergunning krijgen als ze aankomen. Welk type visum je nodig hebt hangt af van je specifieke omstandigheden, zoals hoe lang je van plan bent te blijven en of je al een baan hebt aangeboden. Het is belangrijk op te merken dat er beperkingen zijn voor wie een werkvergunning kan aanvragen; minderjarigen kunnen bijvoorbeeld geen werkvergunning krijgen zonder speciale toestemming van de Spaanse regering. 

Werk vinden 

Als je eenmaal je benodigde papieren hebt, is het tijd om werk te gaan zoeken. Als je nog geen aanbod hebt, zijn er verschillende manieren om potentiële banen te vinden: deelnemen aan banenbeurzen die gericht zijn op expats, netwerken met andere buitenlandse werknemers die misschien aanwijzingen hebben voor beschikbare banen, en online vacaturesites raadplegen die gespecialiseerd zijn in internationale mogelijkheden. Je moet ook de tijd nemen om Spaanse bedrijven en organisaties te onderzoeken waarvan de missie overeenkomt met de jouwe; neem rechtstreeks contact met hen op en informeer naar eventuele vacatures. Vergeet ten slotte niet de meer traditionele methoden zoals advertenties in kranten!  

Zich aanpassen aan een nieuw land 

Het is ook belangrijk te bedenken dat verhuizen en wonen in het buitenland een aanpassing zal zijn – zowel professioneel als persoonlijk – en het zal enige tijd duren voordat je gewend bent aan je nieuwe leven in Spanje. Wen aan de cultuur door plaatselijke vrienden te maken die je kunnen helpen om je wegwijs te maken in de stad; leer de basiszinnen Spaans zodat de communicatie niet wordt belemmerd; verken de plaatselijke keuken; woon evenementen bij in nabijgelegen culturele centra of musea; ga vaak uit, maar blijf niet te laat weg! Door al deze dingen te doen zal je overgang soepeler verlopen en kun je het meeste uit je nieuwe huis in het buitenland halen! 

Werken in het buitenland is een opwindende kans die zowel professioneel als persoonlijk grote beloningen kan opleveren. Neem voordat je aan deze reis begint de tijd om te onderzoeken wat het werken in een ander land als Spanje inhoudt – van het verkrijgen van de nodige papieren (zoals een visum) tot het je cultureel aanpassen – zodat je ervaring een succes wordt! Veel succes!

Categorieën