Als Nederlander in Spanje, hoe ziet dat eruit?

door | Geplaatst: 20 dec 2022 | Bijgewerkt op: 12 dec 2022

Het leven voor een Nederlander in Spanje 

Spanje is een zonnig paradijs vol cultuur, eten en vakantieplekken. Maar hoe is het voor een Nederlander om er te wonen? Wonen er veel Nederlanders in Spanje? Wat voor culturele verschillen bestaan er tussen de twee landen? Ik heb de afgelopen twee jaar als Nederlandse expat in Madrid gewoond, dus ik dacht ik deel hier wat van mijn ervaringen. 

Culturele verschillen 

De Spaanse cultuur is heel anders dan die van Nederland. Een van de grote verschillen die me opvielen was hoeveel waarde Spanjaarden hechten aan hun siësta. In Spanje is tijd minder belangrijk dan thuis: mensen komen te laat op afspraken en nemen de tijd om dingen te doen. Deze relaxte houding kan tegelijkertijd frustrerend en verfrissend zijn! Maar het is iets waar je na verloop van tijd aan went. 

Qua eten zijn er ook veel verschillen tussen de twee landen. Tapas zijn hier ongelooflijk populair, evenals paella en andere traditionele Spaanse gerechten. Ik heb ook geweldige traditionele desserts geprobeerd, zoals churros con chocolate en flan de huevo. Het is allemaal heerlijk! 

Integreren in het leven in Madrid 

Ik kwam er al snel achter dat de meeste mensen in Madrid weinig of geen Engels spreken, wat betekende dat Spaans leren essentieel was als ik naadloos wilde integreren in het leven hier. Gelukkig is het niet al te moeilijk om Spaans te leren als je eenmaal de hele dag omringd bent door moedertaalsprekers! Toch kan het soms een hele uitdaging zijn om gesprekken te begrijpen of boodschappen te doen op de plaatselijke markt.

Gelukkig is er een actieve expat gemeenschap hier in Madrid en zijn er veel bijeenkomsten waar mensen kunnen socialiseren met anderen uit verschillende landen die hier onlangs zijn komen wonen. Dit heeft me geholpen vrienden te maken – zowel plaatselijke bewoners als andere expats – en heeft ervoor gezorgd dat ik me meer thuis voel in mijn nieuwe stad.

De ervaring van het wonen in het buitenland als expat is voor mij als Nederlander die in Spanje woont oogopenend geweest. Navigeren door culturele verschillen kan lastig zijn, maar uiteindelijk lonend als je ondergedompeld wordt in de manier van leven van een andere cultuur. Met zijn heerlijke keuken en relaxte sfeer is Madrid mijn nieuwe thuis weg van huis geworden, en ik geniet van elke minuut! Als je overweegt zelf naar het buitenland te verhuizen, aarzel dan niet – je zult er geen spijt van krijgen!