Een snelle gids voor de Spaanse geschiedenis

door | Geplaatst: 6 dec 2022 | Bijgewerkt op: 6 dec 2022

De Spaanse geschiedenis

Spanje heeft een rijke en levendige geschiedenis. Vanaf zijn wortels in de Romeinse tijd tot nu heeft Spanje zijn deel van oorlogen, revoluties en sociale veranderingen meegemaakt. Als je meer wilt weten over het verleden van Spanje, is hier een beknopte gids over de Spaanse geschiedenis.

Vroege geschiedenis van Spanje 

Het vroegste bewijs van menselijke aanwezigheid in het huidige Spanje dateert van meer dan 1 miljoen jaar geleden. De eerste bekende beschaving die het gebied bewoonde waren de Iberiërs, die tussen 2000 voor Christus en 600 voor Christus leefden in wat nu Zuid-Spanje is. In 218 voor Christus viel Rome het Iberisch schiereiland binnen en creëerde Hispania – de Latijnse naam voor wat nu Spanje heet – dat ze regeerden tot 409 na Christus, toen ze werden verdreven door Germaanse stammen.

De Middeleeuwen 

In 711 AD vielen Islamitische troepen uit Noord-Afrika Hispania binnen, wat resulteerde in een lange periode van Islamitische heerschappij die duurde tot 1492. In deze tijd ontwikkelden zich veel verschillende koninkrijken op het Iberisch Schiereiland, waaronder Aragon en Castilië (het huidige Spanje). Uiteindelijk zouden deze twee koninkrijken zich in 1469 verenigen onder Isabella I van Castilië en Ferdinand II van Aragon. Deze vereniging markeerde het begin van het hedendaagse Spanje.

Het moderne Spanje 

In 1714 riep Filips V zichzelf uit tot koning van Spanje en begon een lange periode van Bourbon-regering die duurde tot 1931, toen een coalitie onder leiding van Manuel Azana de macht overnam na een geslaagde staatsgreep. In 1939 nam Francisco Franco de macht over na het winnen van de Spaanse Burgeroorlog en bleef aan de macht tot zijn dood in 1975. Sindsdien is de democratie hersteld en de huidige regering is gebaseerd op een parlementair systeem met een constitutionele monarchie die sinds 2014 wordt geleid door koning Felipe VI. 

Spanje heeft een ongelooflijk lange geschiedenis gehad vol oorlogen, revoluties, veroveringen en sociale veranderingen. Van zijn wortels onder de vroege beschavingen tot zijn huidige status als een van Europa’s machtigste landen; er zijn maar weinig plaatsen met zo’n interessant verleden als dat van het hedendaagse Spanje! We hopen dat deze snelle gids wat interessante inzichten in de Spaanse geschiedenis heeft opgeleverd voor degenen die er meer over willen weten!