Hoe gaan de verkeersregels in Spanje

door | Geplaatst: 7 jan 2023 | Bijgewerkt op: 6 jan 2023

De verkeersregels kennen in Spanje 

Of je nu Spanje bezoekt of er woont, het is belangrijk om de verkeersregels van het land te begrijpen. De verkeersregels in Spanje verschillen van die in andere landen, en ze kunnen verwarrend zijn als je ze niet goed kent. In dit bericht bespreken we enkele van de meest voorkomende verkeersregels die je moet kennen voordat je de weg opgaat in Spanje.

Belangrijke verkeerslichten en -tekens 

De verkeerslichten en verkeersborden die je op de Spaanse wegen ziet, zijn vergelijkbaar met die elders in de wereld. Er zijn echter een paar belangrijke verschillen waar je rekening mee moet houden. Met name wanneer je op een kruispunt met twee rijstroken rechtsaf slaat bij rood, moeten beide rijstroken volledig tot stilstand komen. Bovendien, wanneer je linksaf slaat op een kruispunt met twee rijstroken, zorg er dan voor dat je de linker rijstrook gebruikt (dit is tegengesteld aan veel andere landen). 

Snelheidslimieten 

De maximumsnelheid op Spaanse wegen varieert afhankelijk van jouw locatie. Over het algemeen is de maximumsnelheid voor een snelweg 120 km/u (75 mph), terwijl die voor straten in de stad 50 km/u (31 mph) is. Let bij twijfel op borden die specifiek aangeven op welk type weg jij je bevindt, zodat je niet per ongeluk wetten overtreedt. Het is ook belangrijk op te merken dat de maximumsnelheid in de loop van de dag kan veranderen; vooral tijdens de spits en tijdens schooluren kan de snelheid nog verder worden verlaagd dan normaal.  

Parkeervoorschriften 

Wanneer je jouw auto in Spanje parkeert, is het belangrijk de plaatselijke voorschriften te volgen en alleen te parkeren waar dat wordt aangegeven door borden of lijnen die op het straatoppervlak zijn geschilderd. De meeste steden hebben aangewezen blauwe zones waar parkeren verboden is, tenzij je een speciale vergunning hebt; bovendien is het verboden te parkeren binnen 10 meter van een kruispunt of 10 meter van een bushalte. Wanneer je in woonwijken parkeert, is het belangrijk te controleren of er borden staan, omdat deze verschillende beperkingen kunnen aangeven voor bepaalde straten of tijdstippen. 

 

Het volgen van verkeersregels tijdens het rijden in Spanje is essentieel om jezelf en anderen veilig op de weg te houden. Als je weet wat voor soort borden en signalen wat betekenen, en als je bekend bent met de plaatselijke snelheidsbeperkingen en parkeervoorschriften, kun je er zeker van zijn dat jouw reizen succesvol en legaal verlopen! Of je nu op bezoek komt of hier voor langere tijd woont, zorg ervoor dat je alle relevante verkeersregels kent voordat je vertrekt!

Categorieën