Het Spaanse carnaval

door | Geplaatst: 23 jan 2023 | Bijgewerkt op: 19 jan 2023

Een inleiding tot het Spaanse carnaval 

Heeft u ooit gehoord van het Spaanse carnaval? Dit is een levendig en kleurrijk feest dat in vele delen van Spanje wordt gevierd en dat bol staat van traditie en cultuur. Het is een geweldige manier om uzelf onder te dompelen in de Spaanse cultuur, dus laten we eens nader bekijken hoe het Spaanse carnaval wordt gevierd. 

De oorsprong van de viering 

De oorsprong van het Spaanse carnaval gaat honderden jaren terug. In die tijd vierden de mensen feest met optochten, muziek en dans, net als nu. Het carnaval werd ook gezien als een gelegenheid voor mensen om stoom af te blazen voordat de vastentijd begon – het was een tijd voor overdaad en plezier! 

Wat gebeurt er tijdens het carnaval? 

Tijdens het carnaval komen steden in heel Spanje tot leven met kleur en feestelijkheid. Veel deelnemers aan de festiviteiten dragen traditionele kostuums. Op elke hoek klinkt muziek, terwijl straatartiesten de toeschouwers de hele dag vermaken. De festiviteiten culmineren in grote optochten met uitgebreide praalwagens, kostuums en maskers. In de straten staan kraampjes met traditionele Spaanse lekkernijen zoals churros con chocolate (een soort gefrituurd deeg met kaneelsuiker) of tortilla de patatas (een soort omelet). 

In sommige gebieden van Spanje zijn er specifieke tradities verbonden aan bepaalde dagen tijdens het carnaval. Op Aswoensdag is het bijvoorbeeld gebruikelijk dat vrouwen rozenblaadjes in vreugdevuren gooien terwijl mannen eroverheen springen – iets wat bekend staat als “las brasas” (de sintels). Op zaterdagavond is er meestal een grote optocht met praalwagens van lokale bedrijven of gemeenschap groepen uit de stad – deze optochten duren vaak tot het ochtendgloren! Zondag ten slotte wordt het carnaval afgesloten met een plechtige optocht die bekend staat als “el entierro de la sardina” (de begrafenis van de sardine). In deze optocht draagt iedereen zwart en brandende kaarsen – het symboliseert het afscheid nemen van alles wat tijdens de carnavalsweek is genoten.  

Het Spaanse carnaval is een opwindend evenement dat zowel de geschiedenis als de cultuur viert. Van traditionele kostuums tot heerlijke eetkraampjes, er is genoeg te beleven tijdens dit bruisende feest. Of u nu op zoek bent naar muziek en dans of gewoon wat unieke tradities wilt ontdekken – zorg ervoor dat u kijkt wat uw omgeving te bieden heeft tijdens deze bijzondere tijd! De beste manier om uzelf onder te dompelen in de Spaanse cultuur, is door veel tijd door te brengen in het mooie land. Zo krijg je van alles mee over de Spaanse cultuur en de inwoners. Verblijf in jouw vakantiewoning in Spanje en maak de mooiste herinneringen in dit cultuurrijke land!

Categorieën