Leuke manieren om de Spaanse cultuur te vieren

door | Geplaatst: 5 dec 2022 | Bijgewerkt op: 6 dec 2022

Als je op zoek bent naar een manier om de Spaanse cultuur te vieren, zijn er genoeg evenementen die zeker een leuke ervaring opleveren. Van festivals en optochten tot retraites en conferenties, het is belangrijk om er op uit te trekken en het brede scala aan activiteiten te verkennen die het Spaanse erfgoed en de taal eren. Laten we eens kijken naar enkele van de populairste Spaanse evenementen.

Fiestas Patrias op 15 september

In Mexico wordt jaarlijks op 15 september Fiestas Patrias gevierd met feesten, vuurwerk, parades en traditioneel Mexicaans eten zoals pozole. Het is een aloude traditie ter viering van de Mexicaanse onafhankelijkheid van Spanje na de Onafhankelijkheidsoorlog van 1810. Tijdens dit evenement, dat een dag duurt, komen gezinnen samen om de Mexicaanse cultuur, taal en gebruiken te herdenken door patriottische liederen te zingen, folkloristische dansen te dansen op openbare pleinen, te kijken naar optochten vol kleurrijk geklede mariachi’s en praalwagens, en authentieke Mexicaanse gerechten te eten.

Spaanse taalreizen

Als je op zoek bent naar een onderdompelende ervaring in de Spaanse taal en cultuur, dan is een retraite misschien precies wat je nodig hebt. Deze worden meestal gehouden in landen als Spanje of Mexico, waar deelnemers zich kunnen verdiepen in de taal door middel van plaatselijke evenementen zoals flamencolessen of kooklessen met plaatselijke koks. Naast het leren over de cultuur door hun activiteiten, krijgen deelnemers ook de kans om nieuwe mensen uit de hele wereld te ontmoeten die een vergelijkbare interesse hebben in het verkennen van de geschiedenis en cultuur van Spanje.

Cinco de Mayo vieringen

Cinco de Mayo is een ander jaarlijks feest ter ere van het Mexicaanse erfgoed – deze keer ter ere van de overwinning op Frankrijk tijdens de Slag om Puebla in 1862. Deze feestdag wordt in heel Mexico gevierd met festivals met traditioneel voedsel zoals tacos al pastor (varkensvlees taco’s) en andere festiviteiten zoals dansvoorstellingen of kunsttentoonstellingen met Mexicaanse kunstwerken. In de VS is Cinco de Mayo commerciëler geworden met restaurants die korting geven op margaritas of “Cinco de Mayo specials”, maar als je naar het zuiden reist zul je aan authentieke festiviteiten geen gebrek hebben!

Van fiestas patrias tot cinco de mayo vieringen zijn er verschillende manieren om de Spaanse cultuur te herkennen – zowel lokaal hier in Amerika als in het buitenland in landen als Mexico of Spanje! Of het nu gaat om het bijwonen van een parade of het deelnemen aan een Spaanse taal retraite, er is voor elk wat wils die dit fascinerende deel van onze wereld wil verkennen! Dus aarzel niet – pak je vrienden en familieleden erbij en begin vandaag nog met het plannen van je volgende avontuur! Het vieren van Spaans erfgoed kan een ongelooflijke manier zijn om in contact te komen met je eigen culturele wortels en tegelijkertijd iets nieuws te leren over de geschiedenis van een ander land!