Alles over de Spaanse gezondheidszorg

door | Geplaatst: 7 jan 2023 | Bijgewerkt op: 6 jan 2023

De Spaanse gezondheidszorg: hoe staat het daarmee?

Gezondheidszorg is een fundamenteel mensenrecht, en Spanje neemt haar gezondheidszorg zeer serieus. De Spaanse gezondheidszorg behoort tot de beste ter wereld en biedt een uitstekende dekking tegen een betaalbare prijs. In deze blogpost duiken we in de belangrijkste kenmerken van de Spaanse gezondheidszorg, zodat je beter geïnformeerd bent wanneer je beslissingen moet nemen over je eigen gezondheidszorg. 

De basis van de Spaanse gezondheidszorg 

De Spaanse gezondheidszorg wordt gefinancierd door een combinatie van publieke en private bronnen. De publieke sector wordt gefinancierd door belastingen en sociale premies, terwijl de private sector gefinancierd wordt door particulieren of werkgevers die verzekeringen afsluiten. 

 

Mensen moeten een geldige verblijfsvergunning hebben om in aanmerking te komen voor gezondheidszorg in Spanje. Dit geldt zowel voor EU-burgers als voor niet-EU-burgers met een geldige verblijfsvergunning of werkvisum. Zodra je je verblijfsvergunning hebt, kun je je inschrijven bij het dichtstbijzijnde Gezondheidscentrum (Centro de Salud) waar je een persoonlijke arts krijgt toegewezen. Je kunt ook je eigen arts kiezen uit een willekeurig medisch centrum of kliniek in Spanje; als je echter niet kiest voor een openbaar gezondheidscentrum, zul je voor alle medische diensten die je ontvangt, contant moeten betalen. 

 

Qua dekking dekt het Spaanse zorgstelsel de meeste medische kosten, waaronder ziekenhuisverblijf en door een arts voorgeschreven medicijnen. Andere kosten zoals tand- en gezichtszorg worden meestal niet gedekt door publieke ziektekostenverzekeringen; sommige particuliere verzekeraars bieden echter wel dekking voor deze diensten. Voor mensen zonder verzekeringsdekking zijn er nog betaalbare opties beschikbaar, zoals basiszorg pakketten die door sommige klinieken worden aangeboden of kortingstarieven van bepaalde ziekenhuizen. 

 

Over het geheel genomen biedt Spanje uitstekende gezondheidszorg van hoge kwaliteit tegen een betaalbare prijs in vergelijking met andere ontwikkelde landen in Europa en Noord-Amerika. Of je nu een EU-burger bent of een expat die op zoek is naar betrouwbare gezondheidsdiensten in het buitenland, Spanje heeft genoeg te bieden als het gaat om de zorg voor je lichamelijk welzijn. Met zijn uitgebreide netwerk van door de overheid gefinancierde zorgverleners en talrijke privé klinieken die aanvullende dekkingsmogelijkheden bieden die zijn afgestemd op ieders behoeften – is de Spaanse gezondheidszorg een van de beste plaatsen voor het vinden van hoogwaardige medische behandeling tegen een toegankelijke prijs!

 

Categorieën