We hebben er allemaal wel eens van gehoord, maar weten we ook echt wat de Spaanse siësta is? De term “siësta” komt van de Latijnse uitdrukking “hora sexta”, wat “het zesde uur” betekent – met andere woorden, het middaguur. In Spanje is het houden van een siësta tijdens de middag een onderdeel van het dagelijks leven. Maar waarom? Laten we deze traditie eens nader bekijken en erachter komen!
Wat is siësta?
De siësta is een middagpauze die tussen 14 en 17 uur wordt genomen om te ontspannen en uit te rusten tijdens het heetste deel van de dag. Hij kan variëren van 15 minuten tot een uur of meer. Gedurende deze tijd eten mensen hun lunch, doen een dutje, of ontspannen zich gewoon op een koele plaats voordat ze weer aan het werk gaan voor de rest van de dag. Traditioneel sluiten winkels voor de siësta, zodat mensen de tijd hebben om ongestoord uit te rusten.
Wanneer is deze traditie begonnen?
Deze traditie gaat eeuwen terug; sommigen zeggen zo ver terug als de Romeinse tijd, toen mensen een pauze namen van hun dagelijkse activiteiten om de hitte van de dag te vermijden. Anderen geloven dat het ontstond bij boeren die moesten rusten om efficiënt te kunnen werken tijdens het oogstseizoen. Wat de oorsprong ook is, één ding blijft duidelijk – Spanjaarden omarmen deze traditie nog steeds!
Waarom zou ik een siësta houden?
Het houden van een siësta kan vele voordelen hebben voor je lichamelijke en geestelijke gezondheid. Studies tonen aan dat dutten in verband wordt gebracht met betere cognitieve prestaties, grotere alertheid en creativiteit, en een beter algemeen welzijn. Bovendien, als je je moe of overweldigd voelt door je werkdruk, kan een pauze precies zijn wat je nodig hebt om je op te laden en fris terug te komen!
Een Spaanse siësta houden gaat niet alleen over slapen; het gaat erom dat je tijdens je drukke dagelijkse leven tijd voor jezelf neemt. Of je nu een kwartier of een uur (of meer!) neemt, zorg ervoor dat je van deze eeuwenoude traditie profiteert wanneer dat maar mogelijk is! Er is tenslotte geen betere manier om de Spaanse cultuur te waarderen dan door haar unieke gebruiken te omarmen – inclusief de beroemde middagpauzes!