De spaanse stierenvechten en de oorspong

door | Geplaatst: 6 jan 2023 | Bijgewerkt op: 6 jan 2023

Een nadere blik op het Spaanse stierenvechten 

Het Spaanse stierenvechten, ook bekend als corrida de toros, is een traditioneel spektakel dat al sinds de jaren 1700 in Spanje plaatsvindt. Het is niet alleen een vermakelijke sport, maar ook een complex cultureel fenomeen dat zijn wortels heeft in enkele van de oudste tradities van de Spaanse cultuur. Laten we dit unieke en fascinerende evenement eens nader bekijken. 

De oorsprong van het stierenvechten 

Het stierenvechten vindt zijn oorsprong in de oude Mesopotamische en Minoïsche beschavingen, waar het werd gebruikt als een manier om belangrijke religieuze feestdagen of festivals te vieren. De moderne versie van corrida de toros verscheen in Spanje in het midden van de 17e eeuw en werd snel populair bij de elite van het land. Het werd oorspronkelijk gezien als een uiting van macht en rijkdom, waarbij rijke Spanjaarden vaak stierengevechten sponsoren of zelfs zelf in de ring met stieren vochten. 

De regels van de ring 

Stierengevechten zijn gewoonlijk verdeeld in drie fasen. In de eerste fase proberen verschillende picadors te paard de stier te verzwakken door zijn nekspieren te doorboren met lansen van hun paarden. Dit vermindert de beweeglijkheid van het dier, maar verwondt hem niet fataal. In de tweede fase gebruiken banderilleros vervolgens stokken met weerhaken, banderillas genaamd, om het dier te irriteren en verder te verzwakken voordat het in de derde fase het opneemt tegen de matador. Tenslotte zal de matador in de derde fase proberen de stier te doden met een cape- en zwaardtechniek die bekend staat als “estocada” Als hij slaagt, krijgt hij meestal een oor van de kop van het dode dier als trofee en teken van respect voor zijn moed.  

Voor toeschouwers en daarbuiten  

Stierengevechten worden in heel Spanje (en andere landen) het grootste deel van het jaar gehouden; er zijn echter twee hoogseizoenen: het zomerseizoen van april tot september en het winterseizoen van oktober tot maart. Kaartjes kun je kopen in plaatselijke arena’s of online voor wie dit unieke spektakel van dichtbij wil zien. Voor degenen die geen getuige willen zijn van wat sommigen als wrede sportiviteit beschouwen, zijn er veel boeken over het Spaanse stierenvechten die een interessant inzicht geven in de geschiedenis en cultuur, zonder dat je je schuldig voelt over het financieel steunen ervan. 

 

Het Spaanse stierenvechten bestaat al eeuwen; maar ondanks de eeuwenoude traditie hebben veel mensen nog steeds bedenkingen bij deze sport vanwege het gewelddadige karakter en het potentiële gevaar voor zowel deelnemers als toeschouwers. Ondanks deze bezwaren blijft het Spaanse stierenvechten populair bij veel inwoners, die het meer als een kunstvorm zien dan als een sportevenement – een bewijs van de langdurige culturele betekenis ervan in het huidige Spanje! Of je het nu live bekijkt of er in je eigen tijd meer over leest – begrijpen waarom zoveel mensen deze traditionele sport blijven steunen zal je zeker een geheel nieuwe kijk op de Spaanse cultuur geven!