Het weer in Spanje verkennen

door | Geplaatst: 17 dec 2022 | Bijgewerkt op: 15 dec 2022

Het weer in Spanje

Spanje is een land van prachtige stranden, bruisende steden en ongelooflijke cultuur. Maar wat voor weer kun je verwachten als je dit zonnige land bezoekt? In deze blogpost bekijken we hoe het weer per regio verschilt, zodat je de juiste kleren voor je reis kunt inpakken!

Het klimaat van Spanje

Het eerste wat je moet opmerken over het klimaat van Spanje is dat het sterk varieert, afhankelijk van welke regio je bezoekt. Over het algemeen is het noorden van Spanje veel koeler dan het zuiden. Dit verschil in temperatuur komt voort uit het feit dat Noord-Spanje dichter bij de Atlantische Oceaan ligt, terwijl Zuid-Spanje meer invloed heeft van de Middellandse Zee.

Verschillende temperaturen per regio

In Noord-Spanje variëren de temperaturen van zachte winters (gemiddeld ongeveer 12°C) tot hete zomers (gemiddeld 28°C). De zuidelijke regio’s hebben het hele jaar door warmere temperaturen. Midden-Spanje kent temperaturen tussen 14-30°C in de zomer en 6-14°C in de winter. Langs de kusten, zoals Barcelona of de Canarische Eilanden, variëren de temperaturen tussen 10-25°C in de winter en 18-38°C in de zomer.

Bij het plannen van je reis is het belangrijk te bedenken wanneer er in elke regio gewoonlijk regen valt. Het noorden van Spanje heeft meestal langere regenseizoenen tussen oktober en maart; terwijl plaatsen bij de Middellandse Zeekust meestal kortere regenval hebben in november en februari. Bovendien kunnen sommige regio’s, zoals Galicië, het hele jaar door behoorlijk vochtig zijn door de nabijheid van beide oceanen – je kunt dus het beste een paraplu meenemen voor het geval dat!

Kortom, waar je ook naartoe reist in Spanje, er is altijd iets unieks aan het klimaat en de weerpatronen waar je rekening mee moet houden bij het inpakken voor je reis! Van zachte winters in het noorden en hete zomers in het zuiden; korte regenbuien bij de Middellandse Zeekust; of een vochtig klimaat bij beide oceanen – er is voor elk wat wils, ongeacht je klimaat voorkeur! Zorg ervoor dat je onze andere blogberichten bekijkt voor meer nuttige tips voordat je je volgende reis plant!