De culturele verschillen in Spanje echt begrijpen

door | Geplaatst: 16 jan 2023 | Bijgewerkt op: 15 dec 2023

Culturele verschillen in Spanje begrijpen 

Wanneer u naar een nieuw land reist, is het belangrijk om u bewust te zijn van de culturele verschillen tussen uw eigen land en het land dat u bezoekt. Spanje is een prachtig land met een rijke cultuur en eeuwenoude tradities; inzicht in de Spaanse gewoonten kan uw reis aangenamer maken. Laten we eens kijken naar enkele culturele verschillen die u in Spanje kunt tegenkomen. 

Begroetingen en gespreksetiquette 

In Spanje begroeten mensen elkaar meestal met een kus op beide wangen. Voor mannen blijft het meestal bij één kus, maar vrouwen kussen elkaar twee of drie keer, afhankelijk van de regio. Als zij met anderen praten, staan Spanjaarden vaak dichter bij elkaar dan mensen uit andere landen gewend zijn; dit is niet opdringerig of respectloos bedoeld, maar gewoon onderdeel van hun cultuur. Het vermijden van oogcontact kan in Spanje ook als respectloos worden gezien; zorg ervoor dat u oogcontact houdt wanneer u met iemand praat, zelfs als u zich daar niet prettig bij voelt. 

Tijdregistratie 

Spanjaarden nemen stiptheid niet zo serieus als mensen uit andere landen. Als u echter meer dan 30 minuten te laat bent voor een afspraak, is het beleefd om uw gastheer of gastvrouw van tevoren te laten weten waar u bent en waarom u nog niet bent aangekomen. Als u in Spanje uit eten gaat, denk er dan aan dat maaltijden langer duren dan elders, omdat uit eten gaan meer wordt gezien als een ervaring dan als iets dat alleen wordt gedaan om te eten. Neem de tijd en geniet van elke hap! 

Wat niet te doen 

Als u twijfelt over wat u niet moet doen tijdens uw bezoek aan Spanje, gebruik dan uw gezond verstand. Zo wordt roken binnenshuis over het algemeen afgekeurd – hoewel het op veel plaatsen niet illegaal is – dus vraag het altijd voordat u een sigaret opsteekt in een restaurant of bar. Voorkom bovendien dat u de plaatselijke bevolking beledigt door geen negatieve opmerkingen te maken over Spaanse figuren zoals het koningshuis of politieke leiders; ook grappen over plaatselijke gebruiken en overtuigingen moeten worden vermeden, tenzij de plaatselijke bevolking u uitnodigt (en zelfs dan moet u voorzichtig te werk gaan). Ten slotte, schreeuw nooit tegen iemand in het openbaar – dit soort gedrag hoort niet thuis in de Spaanse cultuur!  

 

Het begrijpen van culturele verschillen kan in het begin overweldigend lijken, maar maak u geen zorgen – met een beetje onderzoek en voorbereiding voor uw reis naar Spanje zult u zich snel vertrouwd voelen met de unieke gebruiken! Als u weet wat u kunt verwachten, verloopt uw ervaring in het buitenland soepel en maakt u veel mooie herinneringen tijdens uw reis. Denk eraan: blijf openstaan en behandel iedereen om u heen met respect – met die twee dingen zult u een geweldige tijd beleven tijdens uw ontdekkingstocht door het prachtige Spanje!   Veel succes!

Categorieën