Ontdek de religies in Spanje

door | Geplaatst: 23 feb 2023 | Bijgewerkt op: 17 jan 2024

Een inleiding tot de Spaanse religie 

Weet je wat de meest beoefende godsdienst in Spanje is? Het zal je misschien verbazen dat dat het rooms-katholicisme is! De Spanjaarden hebben een diepgewortelde, rijke band met hun godsdienst, en voor velen is het een integraal onderdeel van hun cultuur. Laten we eens nader bekijken waarom de Spaanse godsdienst zo uniek en belangrijk is. 

De geschiedenis van de Spaanse religie 

Het christendom is al sinds de 1e eeuw aanwezig in Spanje en werd verspreid door apostelen als Paulus en Jacobus. Maar pas in 711 na Christus begon de islam vanuit Noord-Afrika zijn uitbreiding naar het Iberisch Schiereiland. Honderden jaren lang leefden christendom en islam naast elkaar in Spanje, tot 1492, toen koning Ferdinand II van Aragon en koningin Isabella I van Castilië de Reconquista-beweging in gang zetten, die de christelijke heerschappij in Spanje wilde herstellen. Als gevolg daarvan werd het christendom tot officiële godsdienst van Spanje verklaard en is dat sindsdien gebleven.

Moderne Spaanse godsdienst  

Tegenwoordig is het rooms-katholicisme nog steeds het meest gepraktiseerde geloof in Spanje, maar andere godsdiensten zoals de islam, het jodendom, het hindoeïsme en het boeddhisme zijn ook in het hele land aanwezig. Zoals eerder vermeld zijn religieuze overtuigingen diep geworteld in de Spaanse cultuur; maar door moderne invloeden zoals globalisering is er een toename van secularisatie onder jonge Spanjaarden die zich niet langer identificeren met een bepaald geloof of kerkgenootschap.       

Religieuze vieringen en praktijken  

Behalve dat ze diep geworteld zijn in de Spaanse cultuur en samenleving in het algemeen, zijn er verschillende religieuze vieringen die het hele jaar door plaatsvinden, zoals Pasen (Semana Santa), Allerheiligen (Dia de Todos los Santos), Kerstmis (Navidad) , Corpus Christi (Corpus Cristi) , Onbevlekte Ontvangenis (Inmaculada Concepción) , Driekoningen (Reyes Magos), om er maar een paar te noemen! Deze vieringen gaan vaak gepaard met traditionele katholieke gebruiken zoals het bijwonen van de mis of processies door stadspleinen gevuld met zang en gebed. In sommige gevallen worden deze religieuze gebeurtenissen zelfs gevierd met feestdagen!  

Zoals je uit dit overzicht over Spaanse religie kunt opmaken, is het een belangrijk onderdeel van het leven voor veel mensen in het hele land – en in de hele wereld! Of je nu meer wilt weten over katholieke tradities of tijdens je volgende bezoek aan Spanje zelf getuige wilt zijn van een aantal boeiende religieuze ceremonies; als je begrijpt waarom religie zo’n belangrijke rol speelt, zul je nog meer waardering krijgen voor dit prachtige land. Ga dus op onderzoek uit; er is veel meer te leren over Spanje dan je op het eerste gezicht zou denken!

Categorieën