Alles dat je moet weten over de Spaanse werksfeer

door | Geplaatst: 25 feb 2023 | Bijgewerkt op: 17 jan 2024

Een kijkje in de Spaanse werksfeer 

Werken in Spanje is een unieke ervaring die zeker zijn eigen set verrassingen biedt. Van de taal tot de werktijden, de cultuur speelt een grote rol bij het bepalen van de werksfeer in dit prachtige land. Laten we eens kijken wat je kunt verwachten als je van plan bent om in Spanje te gaan werken. 

Taalbarrières 

De taalbarrière is altijd een probleem geweest voor buitenlanders die in Spanje werken. De officiële taal van Spanje is natuurlijk Spaans, en elk bedrijf verwacht van zijn werknemers dat ze er effectief in kunnen communiceren. Zelfs als je voor je werk geen vloeiend Spaans hoeft te spreken, is het toch belangrijk dat je enkele basis zinnen en -woorden leert om niemand te beledigen of verwarring te zaaien bij je collega’s. Probeer je, indien mogelijk, in de taal te verdiepen door met de plaatselijke bevolking te praten of Spaanse les te volgen voordat je aan je nieuwe baan begint. 

Werktijden 

In Spanje werken de meeste bedrijven van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 14.00 uur en daarna van 17.00 tot 20.00 uur. De lunch duurt meestal tussen 14 en 17 uur en de gemiddelde pauze is ongeveer 45 minuten. Het is ook belangrijk op te merken dat Spanjaarden doorgaans minder uren werken dan mensen uit andere landen – de typische werkweek bestaat uit 40 uur in plaats van 50 of meer zoals in sommige andere landen. 

Culturele verschillen 

Het is ook belangrijk om de culturele verschillen te begrijpen als je in Spanje werkt. Stiptheid is hier bijvoorbeeld niet zo belangrijk als elders; wees niet verbaasd als je collega’s te laat komen voor vergaderingen of lunchpauzes! Ook het omgaan met collega’s buiten het werk wordt als normaal gezien en zelfs verwacht; schrik niet als je na het werk wordt uitgenodigd voor een drankje! Tenslotte, hoewel het misschien lijkt alsof hard werken hier minder beloond wordt dan in andere landen, is dat absoluut het geval! Hardwerkende mensen zullen merken dat hun inspanningen evenveel (zo niet meer) gewaardeerd worden dan elders!  

Werken in Spanje kan een heel ander soort ervaring bieden dan wat je elders zou verwachten. Van lange lunches tijdens de siësta tot gezelligheid met collega’s buiten kantooruren, er zijn veel dingen die deel uitmaken van de kenmerkende werksfeer in dit Europese land. Met een beetje begrip en voorbereiding vooraf kan werken in het buitenland echter een spannende reis vol nieuwe ervaringen worden!   Zoals altijd, vergeet niet dat aanpassen tijd kost, maar zeker geweldige resultaten kan opleveren! Veel succes op je nieuwe avontuur!