De Spaanse cultuur voor senioren

door | Geplaatst: 6 mrt 2023 | Bijgewerkt op: 23 feb 2023

Een korte gids over de Spaanse cultuur voor senioren 

Een bezoek aan Spanje kan een geweldige ervaring zijn, en een geweldige manier om meer te leren over de plaatselijke cultuur. Het is echter belangrijk om te onthouden dat elk land zijn eigen gebruiken en etiquette heeft als het gaat om sociale interacties. Als oudere reiziger bent u misschien niet vertrouwd met de gebruiken in Spanje. Om uw bezoek zo soepel mogelijk te laten verlopen, volgt hier een korte gids over de Spaanse cultuur. 

Begroetingen en sociale interacties 

wanneer u iemand begroet, of het nu een vriend of een vreemde is, geven Spanjaarden meestal twee kussen op de wang terwijl ze “hola” of “buenos días” (goedemorgen) zeggen. Als u zich niet op uw gemak voelt bij deze gewoonte, kunt u ook gewoon een hand geven. wanneer u zich voor het eerst voorstelt, is het beleefd om uw naam te zeggen en te vragen hoe het met de ander gaat. Het is ook belangrijk om oogcontact te houden wanneer u met iemand in Spanje praat, omdat dit respect uitstraalt. 

Uit eten gaan 

Maaltijden worden in Spanje serieus genomen en worden meestal ontspannen genuttigd met meerdere gangen. De lunch wordt meestal geserveerd tussen 14.00 en 16.00 uur en het diner rond 21.00 of 22.00 uur. U moet er ook rekening mee houden dat restaurants op vreemde tijden gedurende de dag kunnen sluiten; veel restaurants sluiten van 16.00 tot 20.00 uur en bars sluiten zelfs eerder tijdens de siësta (vaak 14.00 tot 17.00 uur). Op sommige plaatsen is het eten pas om 20.30 uur beschikbaar! U kunt dit het beste van tevoren controleren, zodat u geen heerlijke maaltijd mist! 

Het is ook vermeldenswaard dat kraanwater in Spanje over het algemeen veilig is om te drinken. Als u echter water in flessen bestelt in een restaurant, kan het zijn dat u daarvoor extra moet betalen, tenzij anders vermeld op het menu.  

Tot slot wordt het geven van fooi niet verwacht in Spanje, maar wel op prijs gesteld; wisselgeld achterlaten op uw rekening of iets naar boven afronden wordt als gul beschouwd. 

Interactie met vreemden 

Spanje heeft de reputatie vriendelijk en gastvrij te zijn voor vreemdelingen – u zult vaak zien dat de lokale bevolking stopt om een praatje te maken als ze iemand Engels horen spreken – maar er zijn nog steeds bepaalde dingen die vermeden moeten worden als u met vreemden praat in openbare ruimtes zoals bossen of parken. Staar mensen bijvoorbeeld niet te lang aan, want dat kan griezelig of opdringerig overkomen. Spreek niet over gevoelige onderwerpen zoals politiek. Raak nooit iemand aan zonder toestemming, zeker geen vreemden!  

Met deze tips in gedachten zou u tijdens uw bezoek geen problemen moeten hebben om comfortabel door de Spaanse cultuur te navigeren! Of u nu op zoek bent naar culturele verrijking door sightseeing of gewoon vrienden wilt maken tijdens uw verblijf in Spanje, het bij de hand houden van deze richtlijnen zorgt voor succesvolle sociale interacties met de lokale bevolking tijdens uw reis in het buitenland! Goede reis!