Duik in de wereld van Spaanse sprookjes

door | Geplaatst: 12 feb 2023 | Bijgewerkt op: 26 sep 2023

Duik in de betoverende wereld van Spaanse sprookjes

Sprookjes zijn een deel van ons leven geweest sinds we kinderen waren, en ze blijven een integraal onderdeel van onze cultuur vandaag de dag. Maar wist je dat veel van onze favoriete sprookjes hun oorsprong vinden in Spanje? Van Sneeuwwitje tot Schoonheid en het Beest, deze geliefde verhalen begonnen hun magische reis op het Iberisch schiereiland. Laten we even de tijd nemen om enkele van deze betoverende Spaanse sprookjes te verkennen. 

De kleine vis en de krab 

Dit sprookje werd voor het eerst verteld door Miguel de Cervantes, een van Spanjes beroemdste auteurs. Het vertelt het verhaal van een kleine vis die van een zekere dood wordt gered door een wijze krab. Na zijn redding belooft de kleine vis dat hij op zijn eigen voorwaarden zal terugkeren met iets speciaals om de krab te bedanken voor zijn vriendelijkheid. Wanneer hij terugkeert, brengt hij een groot aantal schelpen mee voor de krab om zijn schelp mee te versieren. De moraal van dit verhaal is dat als iemand je helpt, het belangrijk is je belofte na te komen en je waardering op elke mogelijke manier te tonen. 

De bij en de sinaasappelboom 

Dit verhaal komt oorspronkelijk uit Andalusië en vertelt het verhaal van een bij die hulp zoekt bij een sinaasappelboom nadat hij is weggejaagd door de boog van een jager. De boom biedt beschutting, maar waarschuwt dat als zij in slaap valt, zij onmiddellijk zal moeten vertrekken omdat zij alleen bescherming kan bieden als zij wakker is. De bij smeekt vervolgens alle dieren in haar buurt om ervoor te zorgen dat er geen lawaai wordt gemaakt, zodat ze veilig kan blijven tot de ochtend weer aanbreekt. In dit verhaal leren we dat als mensen samenwerken ze zelfs moeilijke obstakels kunnen overwinnen – hoe klein ze ook zijn! 

Schoonheid en het Beest 

Een van de bekendste Spaanse sprookjes is Schoonheid en het Beest, dat geïnspireerd is op de oorspronkelijke Franse versie van Gabrielle-Suzanne Barbot de Villeneuve, bekend als “La Belle et la Bête” of “De schoonheid en het beest”. Deze versie is gedurende honderden jaren talloze malen bewerkt in verschillende landen in Europa, waaronder Spanje, waar het tijdens de 19e eeuwse Romantiek op grote schaal populair werd onder de naam “La Bella y la Bestia” van dichter José Zorrilla y Moral. In dit verhaal ontdekken we hoe ware schoonheid eerder in ons ligt dan uiterlijke schijn – en soms kost het tijd voor anderen om dit feit te herkennen! 

Spaanse sprookjes zijn zowel magisch als inspirerend! Ze herinneren ons eraan dat vriendelijkheid altijd overwint; net als in het echte leven worden degenen die vrijgevig zijn vaak beloond met geweldige dingen in ruil – of het nu gaat om materiële of emotionele beloningen. Dankzij deze betoverende verhalen kunnen we nieuwe lessen over het leven blijven ontdekken en tegelijkertijd verschillende culturen ontdekken! Dus waarom neem je vandaag niet even de tijd om in een (of meer!) van deze boeiende Spaanse sprookjes te duiken? Je zult er geen spijt van krijgen!

Categorieën