Waar let je op bij de aankoop van een vakantiehuis?

door | Geplaatst: 11 jan 2023 | Bijgewerkt op: 21 aug 2023 | Investeren, Tips

Voor de meeste mensen begint een zoektocht naar een vakantiewoning gewoon via Google. Op het moment dat je een selectie hebt gemaakt van een aantal mooie woningen zul je contact leggen met de makelaar of bemiddelaar die de woning in zijn portefeuille heeft. Er vanuit gaande dat je ter plaatse de woningen hebt bekeken, de omgeving hebt bezocht en je uitgebreid hebt laten informeren en adviseren door lokale specialisten krijg je bij de aankoop van je vakantiewoning in Spanje te maken met een aantal juridische en fiscale zaken.

Laat je bijstaan door lokale specialisten

Laat je tijdens het aankoopproces bijstaan door een advocaat of belastingadviseur in Spanje. Zij zijn volledig op de hoogte van de recente wetgeving, zij kunnen de bouwvergunningen en kadastrale informatie onderzoeken en interpreteren.

Op het moment dat je van plan bent om een vakantiewoning in Spanje te kopen zul je daar bekend moeten zijn via een zogenaamd NIE nummer. Zonder NIE-nummer kun je helemaal niets in Spanje. Daarnaast is het handig om een Spaanse bankrekening te openen.

Naast de juridische zaken krijg je ook te maken met fiscale zaken zoals het betalen van overdrachtsbelasting, inkomstenbelasting en gemeentelijke belastingen. Daarnaast kent Spanje een soort van huurwaardeforfait voor niet-inwoners en indien jij je woning verhuurt, betaal je belasting over de verhuurinkomsten. Zelfs wanneer je niet verhuurt, betaal je belasting over het fictieve verhuurinkomsten.

Beschik je over de juiste vergunningen

Stel je hebt een huis op het oog die je graag wilt verbouwen en uitbreiden met appartementen die je later wilt verhuren. Vraag je dan van te voren af welke vergunningen je hiervoor nodig bent. Ga er niet vanuit dat alles wat je door de verkopende partij is verteld zomaar allemaal klopt.

Ga na bij de gemeentelijke autoriteiten welke vergunningen je nodig bent om de plannen die je hebt te kunnen realiseren. Houd er rekening mee dat het aanvragen van vergunningen in Spanje, net als in veel andere Zuid-Europese landen lang kan duren en een stroperig proces kan zijn. Of nòg beter, laat dat door je Spaanse advocaat doen.

Wij kijken hier vaak met een Noord-Europese bril naar en begrijpen niet waarom dit soms zolang moet duren. Toch zul jij je moeten schikken in het proces, geduld in deze is een schone zaak.

Hoe ga jij de verhuur, onderhoud en beheer van je vakantiewoning organiseren?

Als je een groot deel van het jaar nog gewoon in Nederland woont, dan zul je moeten nadenken over wie voor jou het beheer en onderhoud van je woning doet. Of ga je dit zelf doen in de spaarzame weken dat je in je vakantiehuis vakantie komt vieren. Dan is opeens die vakantie toch minder ontspannend dan dat je op voorhand had gedacht.

Uiteraard zijn er lokaal voldoende partijen die dit voor jou kunnen regelen. Zorg dat je persoonlijk kennis maakt, dat jij je wensen en verwachtingen uitspreekt en dat er deze afspraken op papier worden gezet.

Dit geldt ook voor het verhuren van jouw vakantiehuis. Maak heldere afspraken over de commissie voor de verhuur partij, de schoonmaak, de sleuteluitgifte en welke checks zij moeten doen voordat een gast komt en nadat een gast de woning weer heeft verlaten.

Bedenk tevens of er spullen zijn die jij niet zichtbaar in je vakantiehuis wilt hebben op het moment dat deze wordt verhuurd. Zorg voor een berging die alleen door jou, de eigenaar toegankelijk is.

Het gemak van kopen op een resort

Sommige mensen hebben een heel romantisch idee bij het kopen en opknappen van een vakantiehuis in Spanje. En dat is ze goed recht. Sommige mensen maken daar echt een meerjarenproject van, zijn bestand tegen de tegenslagen en creëren een heerlijk nieuw thuis in Spanje.

Maar wil jij niet zelf aan de slag, heb je daar de tijd en deskundigheid niet voor. Kies je liever voor een zorgeloze investering en heb je een ruim budget. Dan kan het kopen van een vakantiewoning op een golf- beach- of wellnessresort precies zijn wat jij zoekt.

Wij begeleiden je graag bij de aankoop van een schitterende villa of luxe appartement op één van de golfresort die wij in Nederland mogen vertegenwoordigen. Ben je benieuwd naar dit exclusieve aanbod, bekijk dan hier de verschillende mogelijkheden.