Vakantiehuis kopen Spanje? Leer hier meer!

door | Geplaatst: 28 jan 2023 | Bijgewerkt op: 21 aug 2023 | Investeren

Een nieuwbouw vakantiehuis kopen in Spanje die niet gebouwd wordt: dat is je grootste nachtmerrie. Hoe je zoiets voorkomt? In dit artikel geven we 4 tips én leggen we uit met welke kosten je rekening moet houden.

Een samenwerking met een betrouwbare partner

Een goed begin is het halve werk. Zoek daarom een samenwerking met een betrouwbare partner die bekend is met de Spaanse vastgoedmarkt. Een ervaren partij die samenwerkt met lokale specialisten die op de hoogte zijn van de wetten en regels die gelden in dat gebied. Ze maken je attent op zaken waar je zelf niet aan denkt en begeleiden je tijdens het gehele aankoopproces.

Een plek waar jij je thuis voelt

Ben je al bekend met bepaalde regio’s in Spanje? Of heb je nog geen idee? Je kunt uitgebreid op het internet zoeken naar de mooiste woningen, maar dan weet je niet of die wel in de regio liggen waar jij je thuis voelt. Zet daarnaast op een rij welke faciliteiten je in de buurt wilt hebben, of je dichtbij de zee of in de natuur wil zitten en of je in een toeristisch gebied wil zitten of een rustige omgeving.
Een toeristische omgeving klinkt heel aantrekkelijk, maar hier is in de winterperiode niet altijd heel veel te doen. Als jevan plan bent te overwinteren in Spanje, is zo’n plek dus minder geschikt.

Onderhoud en beheer

In je vakantiehuis verblijf je nooit het hele jaar. Goed om te weten: wat gebeurt er met je woning tijdens je afwezigheid? Wie beheert en onderhoudt je woning? Hoe waarborg je de veiligheid van je vakantiehuis? Het is belangrijk om dit goed te organiseren bij een betrouwbare lokale partij.
In het geval van de resorts in Spanje waar wij voor bemiddelen zijn al deze zaken op het resort geregeld. Zo weet je zeker dat bij aankomst je huis er goed bij staat, er geen inbraak is geweest, alle apparatuur nog werkt, het zwembad schoon is én de tuin (en die van de buren) er netjes bijligt.

Regelen van de verhuur

Ga je je woning verhuren? Dan bepaalt dit mede de keuze van de locatie waar je je woning koopt. In een toeristisch gebied is de kans groter dat je woning makkelijker en voor een langere periode verhuurd wordt. Ook faciliteiten als een zwembad, sauna en restaurants dragen bij aan de verhuurbaarheid van je vakantiehuis. Denk daarnaast goed na over welke organisatie je woning gaat verhuren. Zij regelen de schoonmaak, sleuteloverdracht en andere zaken. Fijn als jij in Nederland bent!
De meeste woningen op de Spaanse resorts waarvoor bemiddelen hebben geen verhuurplicht. Wil je toch verhuren? Dan kan dat altijd op het resort zelf worden geregeld tegen betaling. Zo hoef jij je als eigenaar nergens zorgen over te maken.

Met deze kosten krijg je te maken

De kosten van een vakantiehuis in Spanje variëren van kosten bij aankoop, bij bezit en bij verkoop. Er is een verschil tussen de aankoop van een nieuwbouwwoning of een bestaande woning. We leggen deze voor je uit.

Aankoopkosten

De totale aankoopkosten van een nieuwbouwwoning liggen rond de 14%. Deze bestaan uit
10% Btw (voor nieuwbouwwoningen geldt het lage Btw-tarief)
documentenbelasting van 0,75% tot 1,5% (afhankelijk van de regio)
+/- 1,5% voor een Spaanse advocaat
+/- 1% voor de notaris/eigendomsregister en het kadaster.
Voor bestaande bouw liggen de aankoopkosten iets lager.

Tijdens het bezit

De jaarlijkse kosten bij bezit van een vakantiewoning worden opgebouwd door: IBI (onroerendzaakbelasting), gemeentelijke belastingen, gemeenschappelijke VVE-kosten, water, elektriciteit, internet, TV, verzekeringen en aangifte inkomstenbelasting. De meeste resorts hanteren ook een resortfee voor algemene zaken als onderhoud van de wegen en het groen, bewaking etc. Kies je ervoor om je vakantiewoning te verhuren, houdt er dan rekening mee dat je in Spanje belastingaangifte moet doen.
Als je je woning niet verhuurd, wordt er een forfaitair inkomen toegekend van 1,1% over de kadastrale waarde (en 2% als de kadastrale waarde de afgelopen 10 jaar niet is herzien). Woon je niet in Spanje maar wel in een ander land van de Europese Unie dan wordt dit forfaitair inkomen belast met het niet-residententarief van 19%. Woon je in een land buiten de Europese Unie dan betaal je 24%.

Bij verkoop

Indien jij je vakantiehuis verkoopt, betaal je in Spanje inkomstenbelasting (Plusvalia Taks) over de gerealiseerde winst.
Rendementen uit spaarproducten, zoals rente, en winsten op beleggingen, zoals bij de verkoop van aandelen of vastgoed, worden belast tegen lagere en minder oplopende tarieven dan de algemene tabel. Voor niet-residenten wonende in de EU geldt een vast tarief van 19%. Voor niet-residenten buiten de EU een vast tarief van 24%.
Daarnaast maak je juridische kosten, vaak een percentage van het verkoopbedrag dat je aan de advocaat betaalt, een makelaarscommissie en wellicht kosten voor het beëindigen van je hypotheek.

Vakantiehuis kopen in Spanje? Bekijk ons aanbod

Het belangrijkste advies die wij onze klanten meegeven, is om altijd de locatie zelf te bezoeken. Zo krijg je een goed beeld van de vakantiewoning, de omgeving en de aanwezige faciliteiten. Daarnaast laat je je uitgebreid informeren door een lokale advocaat, fiscalist en/of de bank. Indien gewenst kun je ook gebruik maken van ons netwerk van specialisten. Bespaar nooit op goed advies.
Ben je benieuwd naar de vakantiewoningen op de resorts die wij aanbieden. Bekijk dan ons totale aanbod in Spanje. Wij werken samen met een beperkte groep van projectontwikkelaars, die luxe vakantiewoningen aanbieden op bijzonder resorts op unieke locaties.