Het aankoopproces van een woning in Spanje

door | Geplaatst: 14 apr 2023 | Bijgewerkt op: 14 apr 2023 | Tips

Al tijden denk je erover na. Je droomt er ’s nachts van en overdag betrap je jezelf erop dat je aan het dagdromen bent of voor de zoveelste keer je laptop openklapt en informatie opzoekt. Je hebt het inmiddels ook besproken met anderen en met hen je droom gedeeld. En dan is daar de dag waarop je het besluit neemt: jij wil serieus overwegen om te investeren in een vakantiewoning in Spanje. Gefeliciteerd! Maar waar begin je? En hoe verloopt het aankoopproces woning Spanje? Wij nemen je mee in de stappen van dit leuke en belangrijke traject.

Eerste kennismakingsgesprek gesprekken

Het kopen van een vakantiehuis in het buitenland is geen sinecure. De meeste mensen doen dit maar een keer in hun leven. Als je eenmaal zover bent, dan wil je natuurlijk wel samenwerken met een bedrijf dat je vertrouwt en die alle kennis in huis heeft. 

Daarom begint het aankoopproces van een vakantiewoning wat ons betreft, altijd met een eerste kennismakingsgesprek. Deze afspraak doen wij bij voorkeur bij je thuis, maar dit kan ook via een videocall. 

De ervaring leert ons dat mensen veel vragen hebben tijdens een zo’n eerste kennismaking. Uiteraard behandelen wij je vragen, maar wij informeren je ook uitgebreid over het resort en het project in het bijzonder én over alle zaken die spelen rondom het investeren in een vakantiehuis in Spanje.

Na dit eerste kennismakingsgesprek is het aan jou om te beoordelen of de vakantiewoning van jou voorkeur echt bij je past, of de informatie die je hebt gekregen duidelijk is en of je verder wilt gaan in het aankoopproces. 

 

Kijken op locatie

Mocht je besluiten verder te gaan, dan plannen wij graag een bezichtigingsbezoek voor je ter plaatse. 

Om te zorgen dat de woning van je voorkeur nog vrij is op het moment dat je het bezoek brengt, kan er een optie worden genomen. Je hebt dan de tijd om de bezichtiging te plannen en de vlucht en een hotel te boeken.

Tijdens de bezichtiging word je rondgeleid door een van onze contactpersonen. Het voordeel van een geplande afspraak is dat men op je komst rekent, dat er tijd voor je is en dat je alle informatie die je nodig hebt kunt krijgen. En, indien je de bouwlocatie kunt bezoeken, kun je het appartement of vakantiehuis zelf bekijken. Tijdens zo’n bezoek krijg je een goed beeld van de ligging van het resort, de omgeving en van de bouwkwaliteit en afwerking van de woning.

Eenmaal thuis heb je waarschijnlijk even de tijd nodig om alle indrukken op je te laten inwerken. Heb je een besluit genomen en wil je inderdaad die woning in Spanje kopen, dan is een voorlopig koopcontract de volgende stap in het aankoopproces. 

 

Voorlopige koopovereenkomst

Zodra je ons laat weten dat je er definitief voor wil gaan, zetten wij een en ander in werking. Zo zetten we de optie om in een voorlopige koopovereenkomst. 

Soms wil de koper een financieringsvoorbehoud opnemen in de koopovereenkomst en voor sommige projectontwikkelaars geldt dat ze een minimum percentage verkocht willen hebben voordat ze starten met de bouw. Voor beide geldt dan dat de overeenkomst pas van kracht wordt op het moment dat de opschortende voorwaarden niet meer van toepassing zijn. 

Wist je trouwens dat de voorlopige koopovereenkomst bindend is? Dit geldt natuurlijk niet voor de opschortende voorwaarden.

 

Financiële zaken

Door onze jarenlange ervaring hebben we uiteraard wel enige kennis opgedaan over de financiële zaken rondom de aankoop van een vakantiewoning in het buitenland, maar wij zijn geen financieel specialist en kunnen en mogen je daarover niet adviseren. 

Wel kunnen wij je in contact brengen met de juiste specialisten uit ons netwerk. Echter, iedereen is vrij om zijn eigen fiscalist of bank te zoeken. 

Overigens blijven wij wél altijd jouw contactpersoon. Je kunt ons gedurende het hele traject alles vragen en wij begeleiden je; dat is dan weer onze rol.

 

De advocaat en notariële stukken

Voordat je overgaat tot aankoop van je vakantiewoning heb je een Spaanse advocaat nodig. In de meeste gevallen zal de advocaat een volmacht vragen om namens jou documenten te ondertekenen zodat je niet telkens zelf naar Spanje hoeft te reizen. 

Zijn er geen opschortende voorwaarden meer, dan komt er een koopovereenkomst. Alle stukken die hiervoor belangrijk zijn, stuurt de ontwikkelaar naar je Spaanse advocaat. De advocaat beoordeelt dit dan en zal dit met zijn opmerkingen aan jou sturen. 

Als alles klopt, geef je je Spaanse advocaat opdracht om namens jou te tekenen op basis van de volmacht. 

 

Sleuteloverdracht

Is jouw woning al klaar, dan vindt de overdracht direct plaats op het moment dat je de notariële stukken tekent. Heb je een nieuwbouwwoning gekocht en is deze nog in aanbouw, dan volgt de overdracht uiteraard op een later moment. Heb jij een nieuwbouwwoning gekocht die nog gebouwd wordt, dan houden we je tijdens het bouwproces op de hoogte van de vorderingen. 

 

Ga met Second Home het aankoopproces in

Ben je enthousiast geworden over het investeren in een vakantiehuis in Spanje? Denk er eens over na, bekijk onze projecten en neem vrijblijvend contact met ons op. We zien er erg naar uit om jou meer te vertellen en willen je graag begeleiden in het aankoopproces.