Wat te doen in Girona?

door | Geplaatst: 18 jan 2023 | Bijgewerkt op: 21 aug 2023 | Tips

Zo’n honderd kilometer boven Barcelona ligt Girona. Sommige mensen kennen de stad als ‘Gerona’, de Spaanse benaming. Maar omdat de stad in Catalonië ligt, gebruiken wij de Catalaanse benaming: Girona. Girona is eigenlijk niet groot genoeg om er meerdere dagen te verblijven, maar leent zich juist uitstekend voor een compleet dagje uit. Dat is dan ook wat veel toeristen die aan de Costa Brava verblijven doen. Girona heeft kleurrijke, ‘hangende’ huizen aan de rivier. Het heeft de bekende grote winkels en kleine, schattige boetiekjes. Het heeft uitstekende restaurants en gezellige terrasjes. Daarnaast heeft Girona een rijke geschiedenis waar je op veel plekken in de stad aan wordt herinnerd. We nemen je mee langs enkele hoogtepunten.

De stadsmuur: Passeig de la Muralla

Het is leuk om je bezoek aan Girona te beginnen met een wandeling over de hoge, gerenoveerde stadsmuren. Op die manier kun je de stad allereerst van bovenaf bekijken en je alvast oriënteren. Ook maak je direct kennis met de geschiedenis van de stad, want delen van de stadsmuur zijn al in de middeleeuwen gebouwd.

We noemen het tegenwoordig ‘stadsmuur’ maar vroeger was het een absolute verdedigingsmuur. Dat gevoel krijg je ook als je er loopt. De muren beschermen de stad en dat was hard nodig, want in het verleden is Girona vaak belegerd en regelmatig veroverd. De Romeinen hielden er huis, daarna de Visigoten, gevolgd door de Moren, Karel de Grote en Napoleon.

De kathedraal: La Catedral de Santa Maria

Loop je over de stadsmuur dan zal je gegarandeerd de indrukwekkende kathedraal van Girona zien. Voor veel toeristen staat deze bezienswaardigheid absoluut op nummer een. Dat heeft onder meer te maken met de locatie: de kathedraal is gebouwd op bijna het hoogste punt van de stad en steekt met kop en schouders boven de andere gebouwen uit. Daarnaast maakt de gotische stijl van de kathedraal het gebouw tot een fascinerend staaltje architectuur.

Heb je alle treden (en dat zijn er heel wat) naar de kathedraal beklommen, neem dan ook de moeite om het gebouw van binnen te bewonderen. Want daar bevindt zich het breedste gotische schip van de wereld.

Joodse wijk: El Call

Ooit kende Girona een bloeiende Joodse gemeenschap. Vlakbij de kathedraal vind je daarom een prachtige, eeuwenoude Joodse wijk met de naam El Call. De buurt kenmerkt zich door knusse, kronkelende straatjes, smalle steegjes en veel (korte) trappen. Je kunt er gezellig doorheen wandelen en een bezoek brengen aan het Joods museum. Daar leer je meer over de historie van El Call, dat ook wel bekend staat als een van ’s werelds best bewaarde Joodse wijken.

Overigens is het erg leuk om hier een van de vele, gemoedelijke horecagelegenheid binnen te stappen.

Eindeloos genieten in Spanje

Verblijf jij aan de Costa Brava, bezoek dan (naast Barcelona) ook zeker de authentieke stad Girona. Het prettige aan een vrij kleine stad als Girona, is dat je binnen een dag alle hoogtepunten gezien kunt hebben en je tussendoor ook nog tijd hebt om te genieten van de culinaire Catalaanse hoogstandjes.

Ben je fan van de hitserie Game of Thrones, dan is het extra leuk om Girona te bezoeken want sommige scènes (vanaf seizoen zes) spelen zich in Girona af.

Krijg je niet genoeg van Spanje en zijn mooie steden, overweeg dan om te investeren in een Spaanse vakantiewoning. Zo kun je ieder jaar naar Spanje toe en genieten van alles wat dit fijne land te bieden heeft.