Geschiedenis van Cartagena

door | Geplaatst: 13 dec 2022 | Bijgewerkt op: 22 mrt 2023 | Murcia, Tips

Dit is de geschiedenis van Cartagena

Wij raken niet uitgesproken over de prachtige historische steden in Spanje. Denk daarbij bijvoorbeeld  aan Granada waar Alhambra ligt. Dit paleis en vesting complex is één van de best bewaarde paleizen uit de Moorse tijd. Maar in dit blog nemen we je graag mee naar Cartagena, een schitterende havenstad gesticht in 221 v.Chr.. Stel je eens voor dat je loopt over straatjes waar meer dan 2000 jaar geleden ook al mensen liepen, dat is toch heel bijzonder.

Een stukje geschiedenis

Cartagena werd gesticht door de Noord-Afrikaanse legeraanvoerder Hasdrubal de Schone. Cartagena ligt direct aan zee aan een diepe zee-inham in de regio Murcia en wordt omringd door een aantal heuvels. Deze heuvels en de zee inham boden beschutting en veiligheid waardoor het een aantrekkelijke stad werd. In 209 v.Chr. veroverden de Romeinen de stad.

Deze lange historie vind je overal terug in de stad door oude muren, ruïnes, theaters en gebouwen. Wij hebben echt genoten van een dag Cartagena en delen graag een aantal fraaie bezienswaardigheden met je.

Top 5 van bezienswaardigheden

1. Het amfitheater Teatro Romano 

Dit amfitheater ligt midden in de stad en was één van de grootste amfitheaters van het Romeinse Rijk. Een bezoek aan dit theater is echt de moeite waard. Nadat je het museum hebt bezocht waar allerlei voorwerpen liggen die zijn gevonden tijdens de opgravingen loop je het theater binnen en dat is echt indrukwekkend. Wat wij bijzonder bevreemdend vonden is dat er rondom het theater allemaal appartementen staan die nu bewoond worden. Zij kijken dus dagelijks vanaf hun balkon naar een stukje geschiedenis van 2000 jaar oud.

2. Forum Romanum 

Het Forum Romanum is een archeologische vindplaats in het centrum van Cartagena met restanten uit een Romeins forum en een thermale baden. Via een museum waar allerlei fraaie opgravingen als pannen, potten, naalden en andere spullen tentoon gesteld worden, loop je naar buiten waar je tussen de blootgelegde ruimtes door loopt. Op deze vindplaats is men nog steeds bezig met nieuwe opgravingen.

3. (Lift naar) Castillo de la Concepción

Dit kasteel bevindt zich in Cerro de la Concepción, één van de vijf heuvels van de stad. Vanaf het lagere gedeelte in de stad kun je met een lift naar dit kasteel. Vanuit de lift heb je rondom uitzicht. Voor mensen met hoogtevrees is dit wellicht een uitdaging. Wij vonden het echt de moeite.

Boven aan gekomen en lopend op het grote plein voor het kasteel heb je een wijds uitzicht over de stad en de haven én kijk je van bovenaf op het Teatro Romano. Het kasteel is grotendeels gebouwd met materialen uit overblijfselen van de Romeinse periode.

Wellicht goed om te weten dat je een Cartagena Citycard kunt kopen die toegang geeft tot het Teatro Romano, de lift en Castillo de la Concepción en het Forum Romanum. 

4. Genieten aan het water bij de haven

Even terug naar nu het? Bezoek dan de haven van Cartagena. Als je met de lift naar beneden bent gekomen vanuit het kasteel, dan loop je in ruim 5 minuten naar de haven van Cartagena. Hier liggen talloze boten, varen cruiseschepen binnen en ligt ook een deel van de Spaanse marine vloot. Langs de haven liggen verschillende leuke terrassen waar je heerlijk kunt zitten en genieten.

5. Shoppen aan de Calle Mayor

Als afsluiter is het ook leuk om nog even door de winkelstraten van Cartagena te struinen. De Calle Mayor is de grote winkelstraat van Cartagena. De straat begint vanaf de haven bij het indrukwekkende stadhuis (Palacio Consistorial). Wil je meer leren over de architectuur en de geschiedenis van dit deel van de stad, boek dan een stadswandeling. Wij hebben dit niet gedaan en zijn gewoon zelf op pad gegaan en hebben heerlijk geluncht bij een lokaal eetgelegenheid Nuestra Tradición El Abasto. Hier worden op ambachtelijke manier nog grote hammen en worsten bereid. Wij gesmuld van een plank vol met Iberico ham, salami’s, chorizo’s en kazen. De sfeer en het eten zijn er echt geweldig.

Naast onze top 5 zijn er echt nog veel meer bezienswaardigheden in Cartagena. Dus ben je van plan hier naar toe te gaan, laat je dan goed informeren en maak keuzes wat je wel en wat je niet wilt bezoeken. Onze top 5 hebben wij in één volle dag bezocht.