Van de Romeinse en Moorse naar de moderne architectuur in Spanje

door | Geplaatst: 3 apr 2023 | Bijgewerkt op: 3 apr 2023 | Tips

De Spaanse moderne architectuur bestaat uit een mix van verschillende stijlen, beïnvloed door een historische en culturele factoren. De invloed van de Romeinen, Moren en Visigoten vind je terug in de architectuur, maar ook de gotische en renaissance stijlen zijn terug te vinden. De Spaanse architectuur kenmerkt zich door de kleuren en sierlijke details.

Ook in de hedendaagse architectuur vind je die invloeden nog steeds terug.

Historische invloeden

De Mudejar-stijl ontstond tijdens de islamitische overheersing. Deze stijl kenmerkt zicht door hoefijzerbogen, ingewikkelde geometrische patronen en kleurrijk tegelwerk. Deze Moorse architectuur vind je bijvoorbeeld terug in het Alhambra in Grenada.

Het hoogtepunt van de gotische stijl lag in de 13e en 14e eeuw. Deze gotische gebouwen worden gekenmerkt door torenhoge torenspitsen, geribbelde gewelven en grote glas-in-lood ramen. Voorbeelden van deze stijl zijn terug te vinden in de kathedraal van Burgos en Toledo.

Tijdens de Renaissance werd de architectuur beïnvloed door de Italiaanse Renaissance stijlen. Deze stijl kenmerkt zich door sierlijke versieringen en ingewikkelde reliëfs. Het paleis van Karel V in Granada en de universiteit van Alcala de Henares zijn goede voorbeelden.

In de Barok werd de architectuur nog sierlijker, bijna theatraal. Gebogen lijnen, ingewikkeld stucwerk en weelderige decoratie zijn de kenmerken uit deze periode.

Hedendaagse moderne architectuur

Met zijn rijke historie kan het niet anders dat Spaanse architecten zijn geïnspireerd door de traditionele Spaanse stijlen en motieven. Tegelijkertijd verwerken ze tegenwoordig wel moderne technologieën en materialen.

Een mooi voorbeeld hiervan is het ontwerp van de Stad van Kunsten en Wetenschappen in Valencia. Dit fraai vormgegeven gebouw, gelegen in het Túria park, is een futuristisch, modern gebouw geïnspireerd op natuurlijke vormen . Het is ontworpen als een reusachtig oog. 

Moderne vakantiewoningen

De architectuur van moderne vakantiehuizen in Spanje kan enorm variëren. Dit hangt o.a. af van de locatie, het budget en natuurlijk de voorkeuren van de eigenaar. 

De meeste vakantiehuizen aan de Spaanse Costa’s zijn zo ontworpen dat je als eigenaar maximaal geniet van de omgeving, de uitzichten en het klimaat. Ze hebben vaak een open en ruim karakter, met grote ramen  en royale buitenruimtes die ook schaduw bieden om zo optimaal te kunnen genieten van het warme klimaat. Daarnaast zie je ook nog vaak traditionele Spaanse elementen zoals terracotta dakpannen, witte stucwerk muren en smeedijzeren balkons.

Direct langs de kust worden meer modernere woningen. De woningen in het binnenland blijven iets traditioneler.

Nieuwe ontwikkelingen

De vakantiehuizen van tegenwoordig zijn veranderd ten opzichte van 20 jaar geleden. Dit zit hem in een aantal kenmerken. De woningen van tegenwoordig zijn ruimer en groter van opzet en worden luxer ingericht. Dit alles om meerdere familieleden of vrienden, comfortabel en aangenaam te  kunnen laten verblijven.

In de meest moderne woningen zie je strakke lijnen en minimalistische vormen terug. Er wordt gebruik gemaakt van geavanceerde materialen en ze hebben vaak high tech snufjes zoals smart home technologie. Denk daarbij aan geautomatiseerde verlichting en temperatuurregelingen alsook high-speed internet en entertainment systemen. Mensen zijn op zoek naar dezelfde luxe die ze thuis hebben en soms zelfs nog naar een beetje meer dan dat. Het doel is om een luxe en comfortabele vakantie ervaring te bieden.

Tevens is het een trend de laatste jaren om meer duurzame en milieuvriendelijke vakantiehuizen te bouwen. Zo zie je steeds meer gebruik van zonnepanelen, lokale materialen die verwerkt worden in de bouw en groene daken.

Ten slotte vindt er ook een verplaatsing van de vakantiehuizen plaats. Dat wil zeggen waar in het verleden vaak woningen direct in de kustgebieden werden gebouwd, is er nu ook steeds meer belangstelling voor locaties meer landinwaarts, landelijke locaties waar mensen in alle rust kunnen genieten. 

Zoek jij een moderne nieuwbouw vakantiehuis, laat ons je helpen

Zoek jij ook meer die rust, direct buiten de kust en ben je op zoek naar een moderne nieuwbouw tweede huis, laat je dan inspireren door de mogelijkheden die wij bieden. Wij bemiddelen alleen in nieuwbouw vakantiewoningen. Zo vind je in ons portfolio appartementen met een verhuurrendement op Abama Resort Tenerife, appartementen voor eigen gebruik op het fraai gelegen Sotogrande La Reserva in Andalusië en villa’s en appartementen in de Regio Murcia op La Manga Club.