De Spaanse cultuur

door | Geplaatst: 12 feb 2023 | Bijgewerkt op: 22 mrt 2023 | Tips

Waar denk jij aan bij Spanje en zijn inwoners? Misschien denk je als eerste aan zon, zee en strand. Of aan de smaak van Spaanse gerechten. Of denk jij aan Spaanse architectuur en kunst? De kans is groot dat je bij al deze voorbeelden wel een paar concrete gedachten hebt, want Spanje heeft een rijke cultuur. De belangrijkste zaken die de Spanjaarden hebben bedacht en voortgebracht, komen in deze blog aan de orde.

Spaanse kunst

De Spaanse kunstenaars zijn van wereldklasse. Wie ken ze niet; Pablo Picasso, Salvador Dalí en Diego Velázquez. En met hen nog tal van anderen. Omdat ze tot de besten van de wereld behoren, is het de moeite waard om hun werken te bekijken. En waar kan dat beter dan in Spanje zelf?
Zo kun je in Figueres, in het noorden van Spanje, de surrealistische werken van Dalí aanschouwen. Figueres is de geboortestad van Dalí en staat bomvol met kunstwerken van de meester zelf. Wat vooral in het oog springt is zijn eigen, zelfbedachte roze museum.
Voor het kubisme van Picasso ga je naar het Picasso-museum in Málaga (waar hij geboren is). Daar vind je de wat minder bekende, maar toch fantastische werken. In het Picasso-museum in Barcelona zijn de bekendere kunstwerken tentoongesteld.
Voor de prachtige schilderijen van kunstschilder Diego Velázquez kun je het beste naar het Museo del Prado in Madrid gaan. Daar vind je de grootste verzameling met werken van hem, allemaal gemaakt in de tijd van de barok.

Spaanse architectuur

De Spaanse architectuur krijgt van ons een aparte alinea omdat deze indrukwekkend en afwisselend is. In Spanje is veel historische architectuur te zien, maar het land staat ook vol met moderne architectuur.

2x historische architectuur:

 • Alhambra in Granada: Dit eeuwenoude complex heeft verschillende Spaanse tijdperken meegemaakt en dat kun je goed zien. Zo zie je duidelijk de islamitische en christelijke invloeden.
 • Sagrada Familia in Barcelona: In 1882 begon de bouw ervan en een jaar later kreeg Antoni Gaudí het project in de schoot geworpen. De bedoeling was om een tempel met achttien torens te maken, maar tijdens zijn leven kon hij maar één toren afmaken. En nog steeds is dit monument niet klaar…

2x moderne architectuur:

 • Guggenheim Museum in Bilbao: Dit museum uit 1997 is een van de drie Guggenheim-musea op de wereld, gemaakt door de Amerikaanse architect Frank Gehry. In het museum kun je hedendaagse kunst bewonderen, maar het begint al aan de buitenkant: het gebouw met een reuzenspin en reuzenpuppy ervoor is werkelijk fascinerend.
 • Ciudad de las Artes y las Ciencias in Valencia: De meeste gebouwen van deze ‘stad van kunst en wetenschap’ zijn ontworpen door de Valenciaan Santiago Calatrava en het is een hele belevenis om door dit complex te lopen.

 

Eten en drinken

Als laatste nemen we een kijkje in de Spaanse keuken, want laten we eerlijk zijn: wie houdt er nou niét van Spaanse gerechten? Spanjaarden eten vaak en goed. Ze eten drie tot vijf keer per dag en zowel de lunch als het diner zijn warm. Vooral de lunch is een belangrijk eetmoment voor ze. Anders dan wij Nederlanders gewend zijn, zijn de momenten waarop er gegeten wordt. Zeker die van het avondeten; in Spanje eet men vaak nog na tien uur ’s avonds. Handig om te weten als je naar een restaurant gaat, want lang niet alle restaurants zijn al om 17.30 uur open.

Typisch Spaans eten en drinken:

 • Vis en gerechten met vis, zoals paella, chicharro al chacolí en andere visschotels.
 • Tapas: kleine hapjes die je deelt met anderen, zoals olijven, patatas bravas, kokkels, calamares, chorizo en croquetas.
 • Gazpacho: koude soep.
 • Pinchos: broodjes met vis, vlees of groente, vastgezet met een prikkertje.
 • Stoofpotjes, zoals cocido madrileño (met (vaak) kikkererwten, groenten en veel vlees) en Fabada
 • Asturiana (witte bonen met (veel) vlees).
 • Tortilla de patatas: een aardappelomelet.
 • Sangria: een fruitige, koude drank.

Spaanse gerechten worden klaargemaakt met goede olijfolie en op smaak gebracht met uien, peper, zout, knoflook en een paar kruiden.

Wie niet genoeg krijgt van de Spaanse cultuur

Hoe leuk de Nederlandse cultuur ook is; soms wil je je voor een tijdje volledig wentelen in de Spaanse variant. En je bent niet de enige met die wens. Spanje is een aantrekkelijk land en veel mensen kopen er hun tweede huis. Overweeg jij om te investeren in een vakantiehuis in Spanje? Wij staan je graag bij met raad en daad. Neem contact met ons op voor meer informatie.