De mooiste natuurgebieden van Spanje

door | Geplaatst: 21 jul 2023 | Bijgewerkt op: 21 jul 2023 | Tips

De natuurwonderen van Spanje zijn allesbehalve saai: uiteenlopende berggebieden, ruige rotsen en diepe ravijnen, een woestijngebied, oerbossen en groene valleien met fraaie vogels, bloemen en planten. Soms moet je de stranden achter je laten en landinwaarts kijken om de schoonheid van de Spaanse natuur te zien. Wil je weten welke natuurgebieden je zeker niet mag missen? Dit zijn een paar van de mooiste natuurgebieden van Spanje.

Tenerife

De Canarische Eilanden zijn wereldwijd geliefd. Naast witte stranden met een stralende zon erboven, hebben ze allemaal prachtige natuur. Vaak hebben de eilanden ook beschermde natuurgebieden.
Op bijvoorbeeld Tenerife kun je je eindeloos vergapen aan die schitterende natuur. De stranden en baaien zijn paradijselijk, het tropisch regenwoud van laurierbossen in het noorden zijn sprookjesachtig, en natuurlijk kun je de oudste berg van Spanje niet missen: El Teide.
De vulkaan El Teide wordt omgeven door het Parque Nacional del Teide, een natuurgebied van bijna tweehonderd vierkante kilometer. Sinds 2007 staat dit nationaal park op de Werelderfgoedlijst van UNESCO omdat het onder meer de meest unieke flora en fauna herbergt. We schreven er een speciale blog over.

Spaanse Pyreneeën

Terug naar het vasteland. Hoewel twee derde van de Pyreneeën in Spanje ligt, denken veel mensen bij dit gebergte als eerste aan Frankrijk. Maar je komt er al snel achter dat je in Spanje moet zijn voor de mooiste natuurgebieden van de Pyreneeën. Zo kun je een klim maken naar de hoogste toppen (3404 en 3375 meter hoog) van het berggebied. Hou ondertussen de lucht in de gaten want ook de lammergier houdt van deze omgeving.
In de Catalaanse Pyreneeën ligt Parque National Aigüestortes. Hier word je getrakteerd op een spectaculair landschap met meer dan tweehonderd meren, gletsjers, moerassen en watervallen. Een walhalla voor natuurliefhebbers en wandelaars.
De Spaanse Pyreneeën herbergen in het oosten de prachtige bossen van Navarra. Deze bossen heten officieel het Woud van Irati. Na het Zwarte Woud van Duitsland is dit het grootse en best onderhouden beuken- en sparrenbos van Europa. De levendige kleuren in dit bos veranderen elk seizoen, maar vooral in de herfst is het hier ultiem genieten.

Las Médulas

Van het noordoosten gaan we naar het noordwesten van Spanje, naar de provincie Castilië-Leon. Daar vind je Las Médulas, een fascinerend landschap in de bergen, niet ver bij de stad Ponferrada vandaan. Las Médulas is ronduit bizar te noemen met zijn vreemde rotsformaties en okerkleurige bergpieken.
Voor een deel is dit de schuld van de mens: in de eerste eeuw na Christus startten de Romeinen er met het winnen van goud door middel van een op waterkracht gebaseerde techniek (ruina montium). Het was de belangrijkste goudmijn van het Romeinse Rijk. Toen de Romeinen het gebied na twee eeuwen verlieten, was het landschap door die techniek compleet verwoest.
Tegenwoordig zijn de sporen van deze vernieling nog steeds te zien, maar nu hebben de rotsen, ravijnen, dalen en kanalen iets prachtigs. De natuur heeft z’n gang kunnen gaan en er zijn weides, boomgaarden, heide en kastanjebossen ontstaan. Rondom het meer en langs de rivier groeien orchideeën en er wonen dieren, zoals wilde zwijnen, wilde katten en herten.
Alles is goed te bewonderen dankzij de uitstekende wandelroutes en meerdere uitzichtpunten.
Zeker met zonsondergang levert Las Médulas grandioze foto’s op.
Sinds 1997 staat dit natuurgebied op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Er is zoveel moois in Spanje… Ontdek het zelf! En wil je nou wat vaker naar Spanje, overweeg dan om te investeren in een vakantiehuis in dit fantastische land. Wij geven je graag advies.