Een stedentrip in Madrid

door | Geplaatst: 29 sep 2023 | Bijgewerkt op: 29 sep 2023 | Tips

Als Nederlanders een bestemming voor hun stedentrip zoeken, zijn er een paar zaken belangrijk. Zo moeten er voldoende bezienswaardigheden zijn, moet je er divers en goed kunnen eten en leent de stad zich uitstekend voor een dagje shoppen. Als dit voor jou ook zwaarwegende argumenten zijn, dan is Madrid een perfecte bestemming voor jouw volgende stedentrip.

Madrid in vogelvlucht

Madrid ligt in het midden van Spanje. Het is de hoofdstad van het prachtige land en door zijn centrale ligging, de rijke geschiedenis, en politieke en financiële functies is het zelfs de belangrijkste stad van het Iberisch Schiereiland.
Madrid is ook de grootste stad van Spanje. Er wonen meer dan drie miljoen mensen in de stad, waarvan talloze studenten. Deze groep maakt de stad bruisend, energiek en sfeervol. Overigens dragen de toeristen daar ook een steentje aan bij, want jaarlijks wordt de stad bezocht door meer dan acht miljoen vakantiegangers.

Vervoer en verblijf

Het is een koud kunstje om een van die acht miljoen toeristen te worden. Madrid is een uitstekende bestemming voor een stedentrip, want in minder dan drie uur vlieg je er naartoe vanaf Schiphol of een andere Nederlandse luchthaven. De ticketprijzen variëren enorm, dus er zit er vaak wel een bij die binnen jouw budget valt.
Eenmaal geland kun je binnen een half uur in het centrum van de stad zijn. Je kunt een auto huren, maar misschien is het sneller en praktischer om voor een taxi of het openbaar vervoer te kiezen. Het metronetwerk van Madrid is erg goed; de ondergrondse treinen brengen je door de hele stad, rijden vaak en lang en zijn niet duur.
Wil je alles halen uit je korte bezoek aan Madrid, dan is een onderkomen nabij het centrum een must. Gelukkig zijn er veel hotels en is het aanbod op Airbnb riant.

Wat je echt moet zien in Madrid

De bezienswaardigheden van Madrid; welke zijn dit? Wat moet je écht gezien hebben voordat je de stad weer verlaat? Madrid is groot en er is veel te zien; heb je maar twee of drie dagen de tijd, dan moet je keuzes maken. Daarom hebben wij de absolute toppers voor je.

Palacio Real

Het koninklijk paleis, Palacio Real, is een verbluffend mooi gebouw dat niet op je lijstje mag ontbreken. Het paleis, gebouwd in de achttiende eeuw, is in handen van de Spaanse koninklijke familie en wordt tegenwoordig alleen nog maar gebruikt voor officiële staatsceremonies. Fijn, want dat geeft jou de kans om er een kijkje te nemen. Je kunt namelijk een rondleiding krijgen door een deel van het paleis en je vergapen aan de rijk versierde kamers (hoewel je niet alle 3418 kamers te zien krijgt) en de unieke kunstcollectie.

Museo Nacional del Prado

Op de tweede plek staat wat ons betreft het Prado Museum, een van de bekendste en grootste kunstmusea ter wereld. Voor kunstliefhebbers is het museum bijna verplicht om te bezoeken, want je treft er kunstwerken van nationale en internationale meesters, zoals Goya, Murillo, Velázquez, El Greco, Rembrandt, Rafael, Bosch en Titiaan. De collectie, met werken die gemaakt zijn tussen de twaalfde en de twintigste eeuw, is met recht indrukwekkend te noemen.

Plaza Mayor

Bezoek je Madrid dan kun je niet om het historische plein in het centrum heen. Deze Plaza Mayor stamt uit de zestiende eeuw en ademt dan ook een flinke portie geschiedenis. Daarnaast is het er vooral erg sfeervol dankzij de kleine winkeltjes, moderne restaurants en meerdere terrassen. Is goed eten en drinken tijdens een stedentrip voor jou belangrijk? Bezoek Plaza Mayor dan rond lunch- of dinertijd en geniet op deze mooie plek van het lekkerste eten.
Plaza Mayor is overigens ook de plek waar de straatartiesten te vinden zijn; altijd leuk om die te bewonderen.

Gran Via

Voor wie graag wil shoppen tijdens een stedentrip naar Madrid, raden wij Gran Via aan. De naam betekent ‘grote weg’ en dat is het ook echt: het is een van de grootste verkeersaders van Madrid en daarnaast een van de meest geliefde plekken om te winkelen. In dit winkelgebied vind je diverse soorten winkels (van grote designerwinkels tot knusse boetiekjes), theaters, bioscopen, restaurants en hotels. Een mekka voor koopgekken en entertainmentliefhebbers.

Parque del Buen Retiro

Heb je even genoeg van alle drukte en rumoer, maak dan een stop in Parque del Buen Retiro. Dit stadspark is een groene, rustgevende plek van zo’n 125 hectare groot. Wandel door de prachtige tuinen, langs de vijvers en fonteinen, sculpturen en monumenten. Huur een boot om de ervaring compleet te maken of ga op het gras liggen met je zon in de aangename Spaanse zon.
Deze fantastische plek met meer dan vijftienduizend bomen, een oase van rust, staat heel terecht op de Werelderfgoedlijst van UNESCO.

Kun je deze vijf hoogtepunten wegstrepen, dan heb je Madrid tot in je tenen kunnen ervaren!