Teide Nationaal Park: het hoogtepunt van Tenerife

door | Geplaatst: 15 apr 2023 | Bijgewerkt op: 21 aug 2023 | Tenerife, Tips

In het midden van het Spaanse eiland Tenerife ligt het grootste en oudste park van de Canarische Eilanden. Dit park heet ‘Parque Nacional del Teide’, ofwel: Teide Nationaal Park. Het natuurgebied is zo’n 190 vierkante kilometer groot, ligt op 2000 meter hoogte en in de schaduw van de hoge berg Teide, die wel 3718 meter hoog is. Klinkt dat indrukwekkend? Dat is het ook! Een bezoek aan Teide Nationaal Park is het letterlijke hoogtepunt van jouw verblijf op Tenerife.

 

Flora en fauna die je nergens anders ziet

Sinds 2007 is Teide Nationaal Park onderdeel van het werelderfgoed van UNESCO. Eigenlijk zegt dat al genoeg over het unieke van dit park, want alleen cultureel of natuurlijk erfgoed dat van universele en uitzonderlijke waarde is voor de mensheid, wordt benoemd tot ‘werelderfgoed’. 

Dat Teide Nationaal Park deze eer ten deel is gevallen, heeft te maken met een paar zaken. Zo vind je op deze plek de meest prachtige voorbeelden van mediterrane bergvegetatie, zoals de tajinaste. Deze endemische plant kan tot wel twee meter hoog worden en als hij bloeit, krijgen de bloemen een intense rode en soms blauwachtige kleuren. Of ga op zoek naar het unieke paarse Teideviooltje, een prachtige plant die alleen te vinden is vanaf 2500 meter hoogte.

Men heeft uitgezocht dat er 194 soorten planten groeien in het park, waarvan 31 alleen op de Canarische Eilanden en nog eens 32 soorten enkel op Tenerife. Als natuurliefhebber zal je de schoonheid en het bijzondere van dit park enorm kunnen waarderen. 

Wat betreft de fauna: die mag er ook zijn. In het park zijn dieren die je niet op andere plekken op aarde ziet. Denk aan de Canarische hagedis, de Delalandes-gekko, de Tenerifse blauwe vink of de Corsicaanse moeflon, een wild schaap dat mensenschuw is.

 

Indrukwekkend vulkaanlandschap

Naast de bloemenweelde is Teide Nationaal Park ook spectaculair. Dat heeft te maken met dat de berg Teide niet zomaar een berg is, maar een vulkaan. De ‘Pico del Teide’ is de grootste vulkaan van de Canarische Eilanden en het vaste land van Spanje, en staat op de derde plek van hoogste vulkanen ter wereld. Het is een stratovulkaan. Dat betekent dat hij de vorm heeft van een kegel omdat er steeds meer laagjes as en gestolde lava op de top komen.

In 1909 is Pico del Teide voor het laatst uitgebarsten. Een wandeling door Teide Nationaal Park betekent dan ook een wandeling over een soort van maanlandschap. Je loopt langs grotten, versteende lavarivieren, kraters en rotsformaties van flinke proporties. 

 

Dit moet je doen in Teide Nationaal Park

Een bezoek aan Teide Nationaal Park is méér dan een uitstekend plan als je verblijft op Tenerife. Het hele jaar door is de plek indrukwekkend (in de winter kun je zelfs sneeuw aantreffen op de top!), maar vooral van april tot juni geniet je er van de schoonheid van de kleurrijke planten en bloemen. 

Je kunt Teide Nationaal Park goed bereiken met de auto of de bus. Rijden door het park is overigens ook de moeite waard, want zo zie je het meest van dit uitgestrekte terrein.

Om (bijna) op de top te komen, dagen we je uit een ritje te maken met de kabelbaan. Dit is een opwindende ervaring als je je bedenkt dat de berg de hoogste is van het land… Heb je er na dit ritje nog geen genoeg van, maak dan ook de klim naar de top. Deze wandeling duurt zo’n veertig minuten.

Ben jij groot fan van Spanje en zijn eilanden? Overweeg dan om te investeren in een vakantiewoning in Spanje. Neem hiervoor vrijblijvend contact met ons op en bekijk ons aanbod. Wij begeleiden je graag bij het aankoopproces.