Stargazing op Tenerife

door | Geplaatst: 25 aug 2023 | Bijgewerkt op: 29 sep 2023 | Tenerife

Op Tenerife, ver weg van de lichtvervuiling van steden, is de sterrenhemel magisch. Zó magisch dat sterrenkijken, ofwel ‘stargazing’ op Tenerife een toeristische activiteit is. Er zijn bureaus die jou op ‘sterrensafari’ nemen en van wie je de beste materialen mag lenen om de hemellichamen te bekijken. Maar je kunt ook zelf op avontuur gaan om de nachtelijke kosmos met al zijn schoonheid ontdekken.

De helderste lucht

Waar je ook bent op Tenerife: als je in het donker omhoog kijkt, zal het je meteen opvallen hoeveel sterren er te zien zijn. Dit komt omdat de lucht op de Canarische Eilanden de helderste lucht is van Europa. Deels is dit te danken aan de natuur en deels aan de wet die het luchtruim boven de eilanden beschermt tegen lichtvervuiling, vervuiling door radiogolven en atmosferische straling.
Het mooie aan de wet is dat je sterren, sterrenbeelden en spektakels aan de hemel ziet, die je in Nederland nooit zou zien. Zo vind je in het noorden van Tenerife het uitzichtpunt El Palmar. Dit schijnt – vooral aan het eind van het jaar – dé plek te zijn waar je Orion en Can Mayor en Can Menor kunt observeren.

Stargazing bij Parque Nacional del Teide

Op Tenerife heb je het allerbeste zicht op de sterrenhemel als je in Parque Nacional del Teide bent. In dit nationaal park, ver weg van al het kunstlicht, is stargazing een waanzinnige ervaring. De hemel boven het park laat je vrijwel alle sterrenbeelden zien (ze zeggen dat je 83 van 88 officieel erkende sterrenbeelden kunt waarnemen) en het aantal sterren zal je laten duizelen. Door de hoge ligging van de uitkijkpunten in het park heb je een panoramisch uitzicht en zie je dus overal sterren om je heen. Overigens maakt het typische maanlandschap van het park de ervaring compleet.
Sinds een aantal jaar beschikt het nationaal park van Tenerife over het starlight-certificaat. Dit betekent dat het eiland internationaal wordt gezien als een van de beste plekken om sterren te kijken. Sindsdien is Tenerife een heuse ‘Starlight Tourist Destination’.

De ringen van Saturnus

Hoewel stargazing op Tenerife vrij eenvoudig zelf te organiseren is (zoek een open plek in het park en neem je verrekijker of langeafstandstelescoop mee), is het echt een belevenis om dit met een gekwalificeerd bureau te doen. Zo geniet je namelijk optimaal van dit nachtelijke avontuur. De expeditieleiders kunnen je van alles vertellen over het universum: de planeten, de nevels, sterren en sterrenbeelden waarvan je de naam niet wist. Veel is met het blote oog te zien en voor de verbazingwekkende details zijn er professionele telescopen. Hoe gaaf is het om eens de ringen van Saturnus gezien te hebben, of een scherp beeld van de kraters op de maan? Ook heb je kans om de meteorenzwerm van de Perseïden te zien of de Wega, de heldere hoofdster van het sterrenbeeld Lier.

Waar moet je zijn?

Het basisstation van de kabelbaan van El Teide is een uitstekende plek om onder begeleiding van een gids sterren te kijken. Er zijn ook tours waarbij je zowel de zonsondergang kunt bewonderen op het uitzichtpunt Mirador de Pico Viejo, als sterren kunt kijken bij het basisstation van de kabelbaan.
Wil je nog meer weten over astronomie, dan is het observatorium in het park een aanrader. Hier kun je in de namiddag een astronomische tour volgen en daarna sterren kijken. Via je eigen vakantiewoning op Tenerife kun je zelfs regelmatig sterren bewonderen!