Een betoverende tocht langs de witte dorpen in Andalusië

door | Geplaatst: 5 aug 2023 | Bijgewerkt op: 3 aug 2023 | Tenerife

Spanje is meer dan de prachtige, populaire costa’s. Neem nou de buitengewoon mooie regio Andalusië in het zuiden van Spanje. Hier vind je Málaga, de geboortestad van Pablo Picasso, en nationaal parken zoals het Sierra Nevada Nationaal Park dat vijftien pieken boven de drieduizend meter heeft. Waar Andalusië je ook op wil trakteren, zijn tal van witte dorpen die tekenend zijn voor de regio. Helemaal leuk is dat je een echte witte-dorpen-route kunt rijden: een tocht langs deze karakteristieke, sfeervolle witte dorpen.

Witte kalk

Waarom zijn deze witte dorpen nou eigenlijk zo speciaal? Dat heeft bovenal te maken met het uiterlijk van de dorpen. Ze zijn fotogeniek omdat het contrast met de groene natuur, het bergachtig landschap en de blauwe lucht groot is. Daarnaast zijn ze oud: veel van deze dorpen behoren tot de oudste van het land en hebben veel Moorse invloeden. Vaak zijn ze tegen een helling gebouwd of bovenop een rots, omdat dit vroeger veiliger was. Om die reden zijn er bij veel witte dorpjes nog versterkte muren of (restanten van) een kasteel.
Dat de huizen van deze dorpen wit zijn, heeft te maken met de warmte. Omdat Andalusië zo zuidelijk ligt, is het er over het algemeen zonnig en droog. In de zomer kan het in het binnenland zelfs veertig graden worden. Om ervoor te zorgen dat de warmte buiten de huizen blijft, krijgen de dikke muren van de meeste huizen in Andalusië een laag witte kalk. Dit weerkaatst immers de zon. Van oorsprong gebeurt dit in het voorjaar: een mooie manier om het nieuwe seizoen te verwelkomen.

Welke route?

Je zal online veel kunnen lezen over een route langs de witte dorpen, ofwel de ‘Ruta de Pueblos Blancos’. Maar laten we meteen duidelijk zijn: er is niet maar één officiële witte-dorpen-route. Andalusië is namelijk twee keer zo groot als Nederland en de witte dorpen liggen verspreid door de hele regio. Dat betekent dat je elke dag een route kan rijden die je langs de witte dorpen leidt. Je doet er daarom slim aan om zelf een route uit te stippelen. Kies de dorpen uit die je graag wil bekijken en maak een onvergetelijke roadtrip. Of bekijk het aanbod van een reisorganisatie. Welke dorpen je ook bezoekt, het zal je absoluut aanspreken. Elk dorp vraagt erom vastgelegd te worden.

Onze witte pareltjes

Een paar witte dorpen in Andalusië krijgen van ons speciale aandacht. Misschien zijn dit wel de pareltjes waar je sowieso moet langsgaan tijdens jouw witte-dorpen-route.

Ronda

Allereerst is er Ronda, een populair dorp. Ronda is gebouwd op een hoogte van 750 meter boven de zeespiegel. Je vindt er dus flinke afgronden. Daarnaast is de stad verdeeld in tweeën vanwege een rivier die een diepe kloof heeft veroorzaakt. Om van het ene naar het andere deel van Ronda te komen, moet je over een van de drie bruggen. De nieuwe brug – Puente Nuevo – is veruit de meest indrukwekkende.
Dit klinkt allemaal spectaculair, en dat is het zeker. Maar tegelijkertijd is Ronda ook romantisch. De uitzichten zijn dankzij de hoge ligging van het dorp adembenemend, je kunt eeuwig slenteren door de keurige, nauwe steegjes en je terugtrekken in schattige tuinen.
Overigens is er in Ronda veel terug te vinden van de eeuwenoude historie van de regio. Als je er toch bent, kun je bijvoorbeeld de voormalig stierenvechtarena en het oude centrum bezoeken.

Grazalema

Als je vanaf Ronda zo’n dertig kilometer naar het westen rijdt, kom je het witte dorpje Grazalema tegen. Grazalema, maar ook het gebied eromheen (de Sierra de Grazalema) is werkelijk betoverend. Dat komt omdat hier opvallend veel regen valt: nergens in Spanje valt zoveel regen als in dit gebied. Een bijzondere eer. Je kunt je voorstellen dat de omgeving van dit dorp dus prachtig groen is. Grazalema als schilderachtig wit dorpje te midden van dit natuurschoon, maakt het beeld compleet.
In tegenstelling tot Ronda ligt Grazalema tussen de bergen. Rondom het dorp liggen groene maar ook ruige bergtoppen, waarvan de Sierra del Pinar de hoogste is (en ook het hoogste punt is van de provincie Cadiz).
Tijdens je bezoek aan Grazalema is het aan te raden om het historische centrum te bekijken. Er is een kerk die gebouwd is in de achttiende eeuw met dichtbij een fontein uit de middeleeuwen.
Grazalema was ooit beroemd vanwege de textielindustrie. Een bezoek aan het textielmuseum is dan ook erg interessant.

Arcos de La Frontera

Ongeveer zestig kilometer naar het westen vanaf Grazalema, ligt Arcos de La Frontera. Net als Ronda is ook dit dorp zeker spectaculair te noemen, want het is gebouwd op een steile rots. Het kasteel dat hoog boven de witte dorpen uittorent, maakt het dorp nog indrukwekkender.
De geschiedenis van Arcos de la Frontera gaat eeuwen terug. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de strategische ligging: op een rots en dichtbij een rivier. Het dorp beleefde hoogtijdagen in de tijd van de Moren.
Rij niet langs dit fantastische dorp maar parkeer je auto en loop tussen de witte huizen door. De smalle straatjes, poortjes, patio’s vol bloemen en monumenten, maken dit witte dorp tot een van de mooiste van de witte-dorpen-route.

We hopen dat we je konden overtuigen van de schoonheid van een tocht langs de prachtigste witte dorpen van Andalusië. Een roadtrip als deze is de perfecte manier om de cultuur van Andalusië te leren kennen. Boek een tocht via een reisorganisatie of ga zelf op onderzoek uit.

De witte dorpen in Andalusië zijn ook goed bereikbaar vanuit je eigen vakantiehuis in Spanje.