De Spaanse binnenlanden

door | Geplaatst: 13 dec 2022 | Bijgewerkt op: 22 mrt 2023 | Tips

Het binnenland van Spanje

Spanje het ultieme vakantieland voor veel Nederlanders. Ieder jaar brengen vele Nederlanders hun vakantie door aan de kust van de Costa Brava of maken ze een stedentrip naar Barcelona, Madrid of Valencia. Maar weet je dat ook de Spaanse binnenlanden prachtig zijn om te bezoeken? Nu hoor ik je denken; “dat is wel een heel groot gebied” en dat is natuurlijk ook zo. Toch wil ik je in dit blog meenemen naar een klein stukje binnenland in Andalusië. Want de oogverblindende, witte dorpen van Andalusië zijn een bezoek meer dan waard.

Andalusië, een regio met heuvels, rivieren en veel landbouwgrond aan de zuidkust van Spanje, lopend van de Middellandse zee tot aan de Portugese kust. De grootste steden van Andalusië zijn Sevilla en Malaga. Van de 8e tot de 15e eeuw was deze regio onder Moors bestuur en dat zie je op veel plekken nog terug in de architectuur. 

Bezoek de historische brug in Ronda

Zo ook in Ronda, één van die kleine, mooie witte steden in het binnenland van Andalusië. De geschiedenis van deze stad gaat zelfs terug naar de prehistorische en Keltische periode. Onder het Romeinse Rijk werd het een levendige handelsplaats. Ook werd de stad nog lange tijd overheerst door de Moren. In 1485 kwam de stad weer onder beheer van de christenen.

De grootste bezienswaardigheid in deze stad is de Puente Nuevo (nieuwe brug). Deze indrukwekkende brug van 120 meter hoog is gebouwd in 1751. De bouw heeft 42 jaar geduurd. De brug verbindt beide stadsdelen met elkaar die worden gescheiden door een grote diepe kloof, El Tago de Ronda.

Daarnaast kun je in Ronda ook de stierenvechtarena, Plaza de Toros bezoeken. Deze arena is uniek omdat het de oudste uit steen gemaakte stierenvechtarena is die nog in Spanje staat. Deze arena ligt midden in het centrum of weg naar één van de uitzichtpunten op de Puente Nuevo.

Zoek je nog een leuke plek om lekker te lunchen of dineren. Bezoek dan Taberna a tu Vera. Een ontzettend leuk en gezellig ingerichte eetcafé. Wij hebben hier een heerlijke vlees- en kaasplank gehad met lokale producten en daarbij verse tomaat met ansjovis. Een echte aanrader wat ons betreft.

De rotswoningen in Setenil de las Bodegas

Na deze lekkere lunch zijn wij doorgereden naar Setenil de las Bodegas. Dit fraaie dorpje staat bekend om zijn witgekalkte huizen en omringende kliffen. De bekendste straat van dit dorp trekt jaarlijks duizenden toeristen. De rotswoningen onder de overhangende kliffen zijn een echte trekpleister en zien er spectaculair uit.

Als je dit dorp inrijdt moet je wel even opletten waar je rijdt. De straten zijn smal en de parkeerplaatsen zijn beperkt. Omdat het dorp zo gewild is bij toeristen zijn er veel eetgelegenheden te vinden. Het letterlijke hoogtepunt van dit dorp is de Torre del Homenaje. Eén van de weinige overblijfselen van het fort van Setenil. Vanuit de toren heb je een prachtig uitzicht en binnen is een kleine tentoonstelling die gaat over het kerkelijke verleden van Setenil en de processie die er jaarlijks worden georganiseerd.

Ontdek het authentieke Andalusië via de witte dorpen route

Wil je het authentieke Andalusië ontdekken door verschillende witte dorpjes te bezoeken? Rijd dan de Witte Dorpen route “Ruta de los Pueblos Blancos”. Laat je verrassen door het heuvelachtig landschap wat omringd wordt door ongerepte natuur en geniet van de oogverblindende omgeving wanneer je van dorp naar dorp rijdt. 

Je eigen vakantiehuis in Spanje kopen? Het kan bij Second Home Invest.