Spaanse costa’s

door | Geplaatst: 19 dec 2022 | Bijgewerkt op: 22 mrt 2023 | Tips

De 5 noordelijkste Spaanse costa’s aan de Middellandse zee

Spanje is een enorm groot land met een prachtige kustlijn met een lengte van meer dan 4900 kilometer van noord naar zuid. Het kustgebied is zowel zomers als ’s winters een populaire trekpleister voor toeristen. Bezoekers komen hier graag om te genieten van de zee, de cultuur, het lekkere eten en uiteraard het aangename klimaat. Langs de hele kust liggen meer dan 10 verschillende Costa’s. De meest bekende costa’s zijn de Costa Brava, Costa Blanca en Costa del Sol. Heb jij enig idee waar al die Costa’s liggen? Wij vertellen je in dit blog graag meer over de 5 noordelijkste costa’s aan de Spaanse kust.

Costa Brava

Wellicht onder Nederlanders wel de meest bezochte Costa aan de Spaanse kust. De Costa Brava is de meest noordelijke Costa die zich uitstrekt vanaf de Franse grens tot aan Blanes. Een kust die zich kenmerkt door de grillig gevormde rotsen en hoogteverschillen. De inwoners van de Costa Brava hebben eeuwenlang geleefd van de landbouw en visserij. Dit veranderde toen deze streek door toeristen werd ontdekt halverwege de twintigste eeuw. Naast de aantrekkelijk stranden en kustplaatsen kun je in deze regio ook genieten van kunst, geschiedenis, architectuur en de mogelijkheid voor het beoefenen van allerlei sporten, met in het bijzonder uiteraard watersport.

Costa Barcelona

Officieel valt de Costa Barcelona onder de Costa Brava. Ook deze kust kenmerkt zich door de grillige rotsen en hoogteverschillen die zijn ontstaan door de bergketens die doorlopen tot aan de kust.  In deze regio liggen een aantal heel fraaie natuurgebieden waar je kunt genieten van prachtige flora en fauna. Door de rijke geschiedenis in dit gebied vind je hier ook mooie bouwwerken, bijzonder erfgoed en architectuur. Met natuurlijk als hoogtepunt de Sagrada Familia in Barcelona.

Dit gebied kent een mediterraan klimaat, met lange zomers en milde winters. Meestal begint in maart de temperatuur al op te kruipen tot boven de 20 graden. De warmste maanden zijn juli en augustus wanneer het overdag warmer kan worden dan 30 graden. Niet voor niets is deze regio daarom ook populair onder toeristen.

Costa Daurade (Dorade)

De Costa Daurade of Goudkust dankt zijn naam aan de kleur van de stranden, de breedste van heel Catalonië. Naast de stranden vind je in deze regio ook bergen en de vlakke binnenlanden. Deze regio  heeft een rijke geschiedenis die je bijvoorbeeld terugvindt in de monumentale binnenstad van Tarragona en de kloosters van Poblet en Santes Creu. Maar ook de brede stranden, de blauwe zee en de contouren van Romeinse ruïnes aan de horizon zijn een echte trekker aan deze Costa. 

De bekendste badplaatsen zijn wellicht Salou en Cambrils. Zoek je liever iets meer rust en natuur, breng dan een bezoek aan het nationale natuurpark bij Ebro Delta, één van de grootste wetlands van Spanje. Dit beschermde natuurgebied bestaat uit rijstvelden, moerassen, zoutvelden en vogelrijke lagunes.

Costa del Azahar

Ten noorden van Valancia ligt de Costa del Azahar ook wel sinaasappelbloesemkust genoemd, vanwege de vele sinaasappel- en citroenboomgaarden.  De Costa del Azahar strekt zich van Vinaroz tot aan Almenara, een 120 kilometer lange kust met als hoofdstad Castellon. Ook dit gebeid kenmerkt zicht door een bergachtig landschap in het binnenland. De meeste grote steden liggen hier aan de kust. Voor de kust van deze Costa ligt een kleine eilandengroep Islas Columbretes, een natuurpark van vulkanische eilanden.

De stranden hier zijn ongerepter en minder druk dan de stranden aan de Costa Brava en Costa Barcelona. Er zijn veel verborgen baaitjes en uitstekende duikplekken. De Costa del Azahar heeft een mild klimaat, met warme droge zomers en gematigde winters waardoor het ideaal is om het hele jaar door te bezoeken.

Costa de Valencia

De Costa Valencia ligt in de gelijknamige regio en strekt zich uit vanaf Sagunto (ten noorden van Valencia) tot aan Olivia (ten zuiden van Valencia). De hoofdstad van deze regio is uiteraard Valencia. Een schitterende stad met een heel fraai centrum, een prachtig park en een gezellige boulevard met goudgele stranden. Achter de horizon liggen hier de Balearen met de eilanden Ibiza, Menorca en Mallorca. Ten zuiden van Valancia ligt het natuurpark Albuferra, een wetland en een vogelparadijs.

De reden waarom toeristen graag naar deze regio komen is vanwege de culturele rijkdom, de schone stranden, twee kuuroorden, tal van natuurparken en de heerlijke keuken. 

Hier wil ik wel wonen

Het milde klimaat, de goede bereisbaarheid, de uitstekende infrastructuur, het lekkere eten en de culturele en historische rijkdommen maakt Spanje ieder jaar voor velen een land om hun vakantie door te brengen. Daarnaast is er ook een grote groep Nederlanders die een eigen vakantiewoning in Spanje heeft. Is dat ook jouw grote droom? Wij vertegenwoordigen een selecte groep van Spaanse ontwikkelaars in Nederland die exclusieve vakantiewoningen aanbiedt op de mooiste plekjes in Spanje.

Zoek jij een unieke plek, waar beheer en onderhoud volledig voor je worden verzorgd, waar je eventueel je woning kunt verhuren en met luxe hotel faciliteiten? Neem dan een kijkje op onze website en laat je verrassen door de mogelijkheden.