Spaanse gerechten voor tijdens je verblijf in Spanje

door | Geplaatst: 13 mrt 2023 | Bijgewerkt op: 21 aug 2023 | Tips

De Spaanse keuken vinden wij een hele fijne (of moet je ‘lekker’ zeggen?). Hoewel niet-Spanjaarden al snel denken aan tapas, chorizo en paella, omvat de Spaanse keuken zo ontzettend veel meer. Wist je bijvoorbeeld dat na Japan het juist Spanje is waar de meeste vis en zeevruchten worden gegeten? Daarnaast eet men in Spanje vooral verse producten uit de eigen regio’s. Diepvriesproducten en voorverpakte groenten en fruit zal je er dus lang niet zoveel aantreffen als bij ons.
Ook het nuttigen van de maaltijd heeft veel waarde, met name de lunch en het diner. Beide vinden een stuk later plaats dan wij gewend zijn en bijna altijd drinkt men wijn bij het eten.
Afijn, tot zover de algemene zaken rondom de Spaanse keuken. Want wat zijn nou de Spaanse gerechten die je absoluut moet proeven als je in Spanje bent? We hebben het voor je uitgezocht.

Paella

Het mediterrane dieet is de basis van vrijwel elk Spaans gerecht. Wil jij net als een Spanjaard genieten van dit verfijnde dieet, proef tijdens je verblijf in Spanje dan zeker van de beroemde paella. Hoewel de kans groot is dat je dit ook wel eens in Nederland eet, moet je er zeker niet van uitgaan dat het hetzelfde is.
Paella wordt in Spanje van verschillende ingrediënten gemaakt, maar natuurlijk altijd met rijst en verse producten en vaak met zeevruchten of kip. Bezoek je meerdere regio’s, dan is het leuk om de verschillende paella’s te ontdekken; elke regio heeft eigen verse ingrediënten die het in de paella stopt.
Ook kenmerkend aan paella is de grote pan waarin het gemaakt wordt. Paella eten is namelijk vaak een sociale aangelegenheid; op evenementen wordt juist dit gerecht klaargemaakt om met meerdere mensen van te genieten.

Gazpacho

Nederlanders moesten er even aan wennen, maar inmiddels eten ook wij het steeds meer: gazpacho, de koude Spaanse soep die je nuttigt uit een beker. Heerlijk op warme dagen. Gazpacho komt oorspronkelijk dan ook uit het warme Andalusië in het zuiden van Spanje.
Inmiddels is gazpacho overal in Spanje te verkrijgen. En net als bij paella is de samenstelling van de soep afhankelijk van de lokale producten. Oorspronkelijk wordt gazpacho gemaakt van tomaat, rauwe groenten en kruiden.

Barraquito

Deze koffiedrank wordt met name op de Canarische eilanden gedronken. In deze koffie (of eigenlijk cocktail) zit gecondenseerde melk, de drank Licor 43, melkschuim en espresso. Barraquito is niet alleen erg lekker, het ziet er ook nog eens mooi uit, want alle ingrediënten blijven netjes in laagjes op elkaar liggen. Meestal wordt barraquito als nagerecht gegeten. Dus zie je ‘m op de menukaart staan, dan weet je wat je te doen staat.

Spaanse tortilla

De ‘tortilla Española’ is een klassieker uit de Spaanse keuken en mag daarom zeker niet ontbreken op ons lijstje. De Spaanse tortilla is een soort flinke omelet met ei, aardappels, olijfolie, peper en zout. Zowel warm als koud is de tortilla voortreffelijk.
Bezoek je een andere regio, dan kan je tortilla er anders uitzien; soms wordt er paprika, chorizo, knoflook, spinazie of tonijn aan toegevoegd.

Garnalen in knoflook

We sluiten het rijtje met een gerecht van – wederom – zeevruchten: garnalen in knoflook. Ofwel; gambas al ajillo. Want echt; de garnalen in Spanje smaken niét zoals thuis. Misschien komt het door de kwaliteit van de garnalen of door de fantastische Spaanse olijfolie die een belangrijk rol speelt bij dit gerecht. Hoe dan ook; mis het niet als je Spanje bezoekt!

Voor eeuwig liefhebber van Spaanse gastronomie?

Er zijn mensen die niet genoeg krijgen van Spaanse gerechten. En stel nou dat je de Spaanse keuken niet naar Nederland hoeft te halen, maar zo vaak als je wilt in het land zelf kunt genieten van dit heerlijke eten… Het kan! Investeren in vastgoed wordt steeds populairder en Spanje is een land dat zich hiervoor bij uitstek leent.
Investeren in een vakantiewoning heeft een paar voordelen. Zo kun je er zelf van genieten, kun je de woning verhuren, en omdat vastgoed waardevast is, kan het zijn dat op de lange termijn je vakantiewoning in waarde is gestegen.
Is het iets voor jou? Neem contact met ons op zodat wij jou informatie kunnen geven over investeren in Spanje.