Een stedentrip door prachtig Barcelona

door | Geplaatst: 23 jul 2023 | Bijgewerkt op: 21 jul 2023 | Tips

Er zijn weinig steden zo populair als Barcelona. Het is dé stad waar wereldbewoners naartoe trekken voor een meerdaagse stedentrip. Het is zelfs een gewilde stad om te wonen, want een op de vier inwoners van Barcelona komt uit het buitenland. Heb jij Barcelona nog nooit bezocht, wacht daar dan niet langer mee. En ben je er al wel eens geweest, maar is het alweer een tijdje terug, plan die volgende trip dan maar. Want van Barcelona krijg je geen genoeg. Wij vertellen je wat je absoluut moet zien of bezoeken als je de stad van Gaudí een bezoek brengt.

De gebouwen van Gaudí

Natuurlijk is Barcelona meer dan Gaudí, maar we trappen graag af met de sporen die deze beroemde architect heeft achtergelaten. Antoni Gaudí leefde van 1852 tot 1926 en zijn werk viel onder het Catalaans modernisme. De meeste van zijn gebouwen zijn opvallend en geliefd bij zowel architectuurfanaten als de ‘gewone’ toerist.
Met stip bovenaan staat de Sagrada Familia; het absolute hoogtepunt van je stedentrip naar Barcelona. De bouw van deze ‘kerk van de Heilige Familie’ begon in 1882 naar een ontwerp van Gaudí en is nooit voltooid. De opleveringsdatum van 2026 is verschoven vanwege de coronapandemie. Maar laten we eerlijk zijn: niemand heeft de kerk ooit ‘af’ gezien en misschien is dat juist de charme.
Deze prachtige kerk wordt op de voet gevolgd door Park Güell. Met z’n kleurrijke mozaïeken bankjes, afbeeldingen van dieren, hoogteverschil en grillige vormen, heeft Gaudí geen doodgewoon stadspark ontworpen.
Casa Batlló is een gebouw uit 1877, ontworpen door Gaudí. Het gebouw golft, heeft kleurrijke mozaïeken en kan zo in een sprookjesboek staan (logisch ook, want de vormen zijn gebaseerd op het verhaal van Joris en de draak). Van buiten is het pand prachtig, maar van binnen misschien nog wel mooier. Wil je de ultieme ervaring, koop dan een kaartje en neem een kijkje in het gebouw.

Naast deze drie toppers zijn er meer werken van Gaudí te bewonderen in Barcelona. Zo is er het appartementencomplex Casa Mila, het paleis Palau Güell, de kerk Gaudi’s crypte en het natuurstenen herenhuis Torre Bellesguard.

Camp Nou: FC Barcelona

Voetballiefhebber? Bezoek dan het stadion Camp Nou van FC Barcelona. De rondleiding is interessant en leidt je niet alleen over de tribunes, maar ook door de catacomben en de spelerstunnel, langs de kleedkamers, prijzenkast en andere delen van het stadion waar je anders nooit zou komen. Beeld je in dat Johan Cruijff er ooit liep, net als Lionel Messi…

Picasso-museum

De wereldberoemde schilder Pablo Picasso (1881-1973) is weliswaar geboren in Málaga, maar woonde een groot deel van zijn leven in Barcelona. Niet vreemd dus dat er ook in Barcelona (naast Málaga en Parijs) een Picasso-museum is. In dit museum van drie verdiepingen kun je je vergapen aan meer dan vierduizend kunstwerken van deze man. De meeste van deze kunstwerken maakte Picasso in zijn jonge jaren.

Las Ramblas

Barcelona ontvangt jaarlijks miljoenen toeristen en velen zullen dezelfde bezienswaardigheden willen zien. Maar waar het echt allemaal bij elkaar komt, is op Las Ramblas. Dit is de drukste en beroemdste boulevard van Barcelona: bloemen- en souvenirskramen, levende standbeelden, sneltekenaars, mimespelers, straatmuzikanten en talloze mensen – zowel toeristen als locals. Je kunt hier naar hartenlust flaneren langs de kramen en een drankje drinken op het terras. Loop je Las Ramblas uit, dan kom je bij de haven, waar een monument staat ter ere van Columbus.

Met de drukke maar o zo gezellige boulevard sluiten we de rij. Barcelona is werkelijk fantastisch. En naast al deze bezienswaardigheden, heeft Spanje ook nog eens een heerlijke keuken. Fijn, want als je iéts nodig hebt tijdens een stedentrip, is het een goed gevulde maag. Paella, tapas, tortilla de patatas, patatas bravas, sangria of een heerlijke Spaans biertje…
Wanneer boek jij die stedentrip naar Barcelona vanuit jouw woning in Spanje?