Zuid-Spanje, de geliefde reisbestemming!

door | Geplaatst: 17 dec 2022 | Bijgewerkt op: 18 jul 2023 | Andalusië, Tips

De 5 costa’s in Zuid-Spanje

Zuid-Spanje is een zeer geliefde reisbestemming voor veel Nederlanders. Niet alleen in de zomer, maar juist ook in de winter is deze regio zeer in trek om te overwinteren. In plaatsen als Alicante, Malaga en Marbella vind je veel prachtige buurten met luxe vakantiewoningen waar gasten en eigenaren tijdens onze koude wintermaanden komen genieten van het milde, aangename klimaat van Zuid-Spanje.

We willen je graag meenemen langs de costa’s in Zuid-Spanje om je een idee te geven waar ze liggen en wat deze costa’s zo aantrekkelijk maakt.

Costa Blanca

De Costa Blanca is bij de meeste mensen wel bekend en dankt zijn naam aan de prachtige stranden langs de kust. De 200 kilometer lange kustlijn van de Costa Blanca ligt in de provincie Alicante en strekt zich uit van Dénia tot aan Pilar de la Horadada in het zuiden. 

Het noordelijke deel van dit gebied kenmerkt zich door hoge bergketens die lopen tot aan de zee waar je de La Nao en San Antonio kaap kunt bewonderen. Het zuidelijke deel daar en tegen is veel vlakker. De Costa Blanca is vooral populair bij Britse en Duitse toeristen, de bekendste badplaatsen langs de Costa Blanca zijn Benidorm en Alicante. 

Dankzij het landschap, de prima infrastructuur, de prachtige steden en het goede klimaat ontvangt de Costa Blanca het hele jaar toeristen.

Costa Calida

Dit 250 kilometer lange kust gebied kenmerkt zich door witte zandstranden afgewisseld met steil uit zee oprijzende rotsen en beschutte baaien. Het binnenland is glooiend en heeft veel bosrijke valleien.

Het grootste deel van deze regio is ruig en wordt niet overspoeld door toeristen. Het meest toeristische gebied ligt rond de bekende plaatsen Murcia en Cartagena. In Cartagena vind je veel historie uit de tijd van de Moorse en Romeinse overheersing, het is één van de oudste steden van Spanje. Dichtbij Cartagena ligt Mar Menor, een hele grote binnenzee. Het is het grootste natuurbad in de wereld, een waar paradijs voor allerlei soorten watersport. 

Deze costa kent warme zomers en milde winters en heeft 315 zondagen per jaar. Een uitstekende uitvalsbasis voor vakanties of het hebben van je eigen vakantiewoning. 

Bekijk hier ons aanbod

Costa Almeria en Costa Tropical

Deze beide costa’s worden vaak in één keer genoemd omdat ze naadloos in elkaar overlopen. Beide regio’s zijn er droog en woestijnachtig. Door het warme klimaat worden er veel vruchten verbouwd zoals mango’s, bananen en citrusvruchten. 

De hoofdstad van Costa Almeria is Almería. In deze stad vind je nog veel Moorse invloeden. De hoofdstad van Costa Tropical is Grenada. Deze stad ligt verder in het binnenland aan de voet van de bergketen Sierra Nevada. Ook hier zie je veel Moorse invloeden met als hoogtepunt uiteraard het adembenemende Alhambra, één van de bekendste bouwwerken in Europa.

In deze regio vind je geen massatoerisme, waardoor het er rustiger is en waar je heerlijk kunt genieten van die rust en de natuur. Waar de Costa Tropical vroeger werd overschaduwd door de Costa del Sol, wordt de Costa Tropical ook steeds aantrekkelijker. Er is een nieuwe snelweg waardoor de bereikbaarheid is verbeterd, de prijzen zijn lager en ze heeft een prachtige natuur met mooie trekpleisters zoals Granada. 

Costa del Sol

De Costa del Sol loopt van Almuñécar tot aan Sotogrande aan de monding van de rivier Guadiaro. Deze kustlijn is 300 kilometer land en is bezaaid met fraaie stranden en baaitjes. Ieder jaren komen meet dan 8 miljoen mensen de Costa del Sol bezoeken en maken deze regio tot één van de belangrijkste toeristische regio’s in Spanje.

De hoofdstad van de Costa del Sol is Malaga. Een prachtige stad die een citytrip meer dan waard is. Naast Malaga zijn de belangrijkste badplaatsen aan deze costa Marbella, Manilva en Estepona. 

Een bezoek aan de Costa del Sol brengt je fantastische landschappen, heerlijk eten en interessante tradities. Daarnaast beschikt het over een rijk cultureel erfgoed, magnifieke kustgebieden en charmante witte dropjes in het groene binnenland. Het weer is er het hele jaar door aangenaam. Vanwege de invloed van de Atlantische Oceaan koelen de warme zomerdagen in de avond lekker af.

Costa de la Luz

De meest zuidelijke Costa van Spanje loopt langs de zuidkust van Spanje tot aan de Portugese grens direct aan de Atlantische kust. Aan de Costa de la Luz kun je genieten van prachtige, gele strandzanden en zonsondergangen. 

De ligging van deze costa heeft ervoor gezorgd dat je in deze streek veel Moorse invloeden ziet. Het is een gebied dat al meer dan 3000 jaar wordt bewoond. De Feniciërs, Grieken, Romeinen en Arabieren werden verliefd op het heerlijke klimaat van deze streek.

De golven en de wind maken surfen, windsurfen en kitesurfen aan deze kust tot een echte uitdaging. Daarnaast vind je in deze regio spectaculaire natuur met wetlands, moerasgebieden en unieke fauna, waaronder kleurrijke flamingo’s. Misschien is dit wel de minst bekende costa van Spanje, maar al met al zeker de moeite waard om te bezoeken.

Hier wil ik wel wonen

Zou jij ook in Spanje willen overwinteren in je eigen vakantiehuis, dan kan dat uiteraard. Wij werken samen met een select aantal Spaanse ontwikkelaars die fraaie vakantiewoningen realiseren op unieke resorts zowel in Noord- als in Zuid-Spanje. 

Zoek jij een unieke plek, waar beheer en onderhoud volledig voor je worden verzorgd, waar je eventueel je woning kunt verhuren en met luxe hotelfaciliteiten? Neem dan een kijkje op onze website en laat je verrassen door de mogelijkheden.

Ben je benieuwd naar de costa’s ten noorden van de Costa Blanca? Lees dan dit blog.